2008-03-13

En smaklös jämförelse
av Lars-Anders Jönsson

I Jerusalem dödades i helgen åtta pojkar av en palestinsk man. Israel sörjer medan Hamas delar ut godis till befolkningen i Gaza! För mig representerar Hamas oförsonlighet och en dödskultur som är medeltida.
När Sovjetunionen fanns, omfattade många frihetsrörelser en vänsterideologi. Idag finns finansiärerna bland oljestaterna och ideologin är uppbyggd kring religiös fanatism, ibland i kombination med rasism. De som idag fortsätter stödja en nationell frigörelse med sådant ideologiskt innehåll kan jag inte se ingå i någon vänster.

Att jämföra:
I veckobladet av den 7 mars tar Gunnars Stensson upp nazitysklands massakrer i byn Lidice och skriver att Israels agerat helt i linje med en tysk principiell linje från 1942.
Den metod Gunnar Stensson använder är inte ny i sig. Jag minns hur vänsterpartiet vid flera tillfällen under åttiotalet gjorde uttalanden med liknande upplägg. Utifrån min syn avspeglar de bara historielöshet och bristande respekt för de som nu drabbas och för de en gång drabbade. Jämförelser kan alltid göras men de måste vara berättigade för att leda framåt, såvida man inte bara vill provocera eller förödmjuka.

Hamas angriper civila
Israel drog sig ur Gaza men detta ledde till att palestinier kunde flytta fram sina positioner och nå längre in i Israel med sina raketer. De attacker som under lång tid utförts har alla riktats mot Israels civilbefolkning.

Israel slår i första hand mot kombattanter
När nu de palestinska raketerna dödat och skadat israeler har israels militär gått in i Gaza med det prioriterade målet att oskadliggöra de som planerar, de som bygger raketer och de som utför angreppen. Eftersom de palestinska soldaterna/kombattanterna befinner sig mitt inne i samhällen och familjer har även många oskyldiga drabbats.

Jämförelsen
Tyskarnas illdåd började inte i Lidice utan redan i Tysklands anföll mot Polen. Den tredje september avrättades 21 civila efter att en tysk soldat dödats. I en by avrättades ett stort antal judar och brändes därefter i en synagoga. Den 9 september i krigets andra vecka avrättade tyskarna 300 avväpnade polska soldater som hämnd för att tyskarna i den föregående striden förlorat 14 soldater.
När Heydrich avlidit utfärdade Hitler en order om hänsynslös bestraffning. Först sköts alla män i byn, därefter togs alla kvinnor och skickades till koncentrationsläger och slutligen togs barnen till tyska familjer. Detta är något helt annat än det som sker i mellanöstern. Det är samma metod som när man idag jämställer nazism med kommunism.
Möjligheterna till fred ligger hos de moderata krafterna i Palestina och i Israel. Ökat inflytande för Hamas leder endast till en ytterligare förvärrad konflikt.

Inga kommentarer: