2009-10-08

Motion och Interpellation från Demokratisk Vänster

Motion till Lunds kommunfullmäktige
Bygg mer för resurssnålt boende i gemenskap
Lunds första kollektivhus, Slottet, har just firat 25-årsjubileum. Efter år 1984 har tre kollektivhus tillkommit, samtliga byggda av LKF, Lunds Kommuns Fastighets AB, efter initiativ från boendegrupper. Därmed är Lund Sveriges kollektivhustätaste stad, vilket ofta påpekas av den nationella intresseföreningen Kollektivhus NU (www.kollektivhus.nu).

Gemensamt för denna typ av bostadshus är:
- de har förutom bostäder lokaler för gemenskap och samarbete inom huset
- man lagar mat och sköter huset tillsammans
- alla hus har lägenheter med egna kök och badrum
- man bestämmer själv om man vill delta mycket eller litet utöver vissa plikter
- det finns alltid någon till hands om man behöver sällskap eller hjälp
- individualismen kan frodas – men man får naturligtvis anpassa sig och ta hänsyn till andra
- genom samägande av verktyg, hushållsmaskiner och andra kapitalvaror mm samt gemensam matlagning underlättas en hållbar livsstil

Erfarenheterna från alla de 60-tal kollektivhus som byggts i Sverige är att tillkomstprocessen har varit orimligt betungande för den intressentgrupp som drivit projektet. Många projekt har stupat på det faktum att de flesta nya bostäder är det bostadsföretag och inte de boende som planerar. Varken bostadsföretagen eller kommunen har tagit ansvar för den bostadssociala miljön. I den kommunala bostadspolitiken diskuteras och räknas huvudsakligen kvantiteter och i mindre utsträckning boendekvaliteter.

Demokratiskt Vänster vill att Lunds Kommun på alla fronter ska verka för att underlätta tillkomsten av fler kollektivhus – därför föreslår vi att kommunfullmäktige beslutar
att aktivt stödja de boendegrupper som vill utveckla kollektivt boende
att anpassa bostadspolitiken till resurssnålt boende i gemenskap och ge de bostadsföretag som vill bygga för gemenskapsboende goda tomtlägen vid kollektivtrafik
att satsa på minst ett kollektivhus i varje stadsdel
Lund den 1 oktober 2009
För Demokratisk Vänster
Sven-Bertil Persson


Interpellation ställd till Byggnadsnämndens ordförande Göran Brinck
Om en missad detalj i detaljplaner för bostäder
När fullmäktige antar en detaljplan åtföljs planen av ett tämligen omfattande beslutsunderlag. I handlingarna ingår bland annat planbeskrivning, illustrationskarta och detaljplanekarta. Av dessa dokument är det dock endast detaljplanekartan som är juridiskt bindande. Detaljplanekartan reglerar bland annat byggrättens omfattning. Kartan anger dock inte en ”detalj” som t ex antalet lägenheter/bostäder

Detta får som konsekvens att planbeskrivningens uppgifter om antal planerade lägenheter är till intet förpliktande för byggherren. Det är t ex inget som hindrar en byggherre att bygga ett helt annat antal lägenheter/bostäder än vad som angivits i planbeskrivningen, dvs det antal som ingår i fullmäktiges beslutsunderlag. Så t ex kan fullmäktige anta en detaljplan under förutsättningen att t ex ca 165 bostäder planeras i det aktuella planområdet. Byggherren kan dock, utan några som helst hinder, i stället bygga t ex 225 lägenheter (eller för den delen minska antalet till 100). Allt under förutsättning att det inte står i strid med detaljplanekartans bestämmelser (där sålunda uppgiften om antalet lägenheter inte ingår).

Skillnaden mellan det antal bostäder fulltmäktige tror sig ta ställning till i planområdet och det sedermera förverkligande antalet bostäder kan sålunda vara betydande. Med andra ord är i själva verket antalet lägenheter/bostäder, som utan tvekan är en tungt vägande faktor vid fullmäktiges prövning av planen, i praktiken okänt för fullmäktige.

Med anledning av detta vill vi rikta följande frågor till byggnadsnämndens ordförande.
1. Anser du det vara en tillfredställande ordning att kommunen i princip inte genom detaljplanen kan påverka antalet bostäder som byggs inom planområdet?
2. Anser du att de uppgifter om antal planerade bostäder som anges i planbeskrivningen, (som alltså inte är bindande) är moraliskt förpliktande för byggherren?
3. Vilka medel bedömer du står till kommunens förfogande för att förmå byggherrar att bygga det antal bostäder som anges i planbeskrivningen?
Lund 091001
Sven-Bertil Persson & Ulf Nymark Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: