2011-03-11

Judisk självrannsakan. Vad har Israel gemensamt med Europas gamla antisemiter? Av Gunnar Stensson

Arabisk självrannsakan behövs, hävdar Jackie Jakubowski, chefredaktör i Judisk krönika, i en artikel som publicerades i Sydsvenskan i söndags. Av artikeln framgår att ”arabvärlden är en av världens mest underutvecklade delar”.

Självrannsakan är nyttig. I arabvärlden pågår den som en djupgående förändring av alla värden. Det är på tiden.

När får vi uppleva en judisk självrannsakan? Hur kommer det sig att Europas högerextrema partier funnit kärlek och en gemensam sak i Israel?

Israel reagerar på demokratins vind genom att begära 130 nya miljarder (DN 9/3) och hypermoderna stealthplan av USA, bomba tunnlar i Gaza och mobilisera armén mot en eventuell palestinsk folkresning på Västbanken. Landet liknar alltmer en kärnvapenbestyckad bunker.

Det är inte underligt att Europas högerextrema partier finner ”kärlek – och en gemensam sak – i Israel”, som Newsweek skriver, häpen över samarbetet mellan israeliska politiker och europeiska nynazister.

En grupp ledare för högerextremistiska partier som tidigare varit öppet antisemitiska besökte i december 2010 en av Israels heligaste platser, monumentet över Förintelsens offer Yad Vashem utanför Jerusalem på inbjudan av den israeliska knessetledamoten Chaim Muelstain.

De lade ner en krans, poserade för en gruppbild och skrev i besöksboken: ”Vi vill säkerställa att ´aldrig mer´ verkligen betyder aldrig mer.”

I gruppen ingick det nederländska Frihetspartiets ledare Geert Wilders, som har lovat att stoppa invandringen, jämför Koranen med Hitlers Mein Kampf och kallar Muhammed en ”djävul” som sprider fascism;

Filip Dewinter som är känd för sina kontakter med tyska SS-män och leder det belgiska partiet Vlaams Belang;

Heinz Christian Strache som leder Österrikes Frihetsparti och har förbindelser med nynazistiska organisationer;

René Stadtkewitz som är grundare av det tyska Frihetspartiet; och

Kent Ekeroth, som är internationell sekreterare i Sverigedemokraterna med dess djupa rötter i svensk fascism.

Gruppen, som möttes av ledamöter från Knesset, undertecknade en ”Jerusalem-deklaration” där det bland annat heter: ”Vi är förtruppen i kampen för det västerländska demokratiska samhället mot det totalitära hotet från det fundamentalistiska Islam.”

VB har skrivit om detta tidigare, men Newsweeks genomslag är större.

Det är inte underligt att Israel i BBC:s opinionsmätning om förtroendet för ett antal stater den gångna veckan hamnade i botten tillsammans med Nordkorea och Iran.

Nödvändigheten av judisk självrannsakan är uppenbar, såväl i Israel som bland dem som företräder judarna i världen.

Kanske har Israels president Shimon Perez insett behovet av en omprövning. Han uttryckte i onsdags önskan om ett samtal med president Barack Obama. Samtidigt har han kritiserat förhalandet av fredsprocessen, som skadar Israels internationella anseende.

Han har också motsatt sig Netanyahus ståndpunkt, att den israeliska armén ska behålla kontrollen över Västbanken oavsett vilket avtal som kan komma att uppnås med palestinierna.

Netanyahu däremot går högerut. Han är inbjudit det extrema högerpartiet Nationella Unionens ledare Yakov Katz att ingå i regeringen (Haaretz 10/3)

En djupare självrannsakan bedrivs redan av fredsrörelsen i Israel, grupper som Judar för fred i Europa och den växande J-Street-rörelsen i USA, men denna självrannsakan måste breddas och fördjupas.

Där skulle Judisk krönika kunna spela en roll, genom att till exempel stöda Ship to Gaza i dess solidaritet med civila palestinier.

Inga kommentarer: