2011-03-11

Norge erkänner Palestina? Av Gunnar Stensson

Norges utrikesminister Jonas Gahr Store överväger att ensidigt erkänna en palestinsk stat i september om ingenting händer i fredsförhandlingarna dessförinnan.

Utrikesministern konstaterar att de ”Palestina-papper” som Wikileaks publicerat avslöjar att Israel avvisat flera förhandlingsförslag som inneburit att Palestinska myndigheten accepterat stora eftergifter.

Jonas Gahr lägger det största ansvaret för stoppet i fredsförhandlingarna på Israel. Han har uttalat sig särskilt kritiskt mot Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.

Också Carl Bildt har besökt Israel. Han är inte beredd att erkänna Palestina förrän ett avtal med Israel är klart.

Utgångspunkten i radioprogrammet Konflikt i söndags var avslöjandet om den Palestinska myndighetens eftergifter i fredsförhandlingarna och USA:s veto mot säkerhetsrådets resolution mot bosättningarna.

Den Palestinska myndigheten har förlorat förtroende i det palestinska folket. Israel har förlorat trovärdighet inför omvärlden.

USA:s veto mot säkerhetsrådets resolution demonstrerar inte makt utan maktlöshet och en försvagad ställning i Mellanöstern och Nordafrika

När Netanyahu kontaktade Angela Merkel för att kräva en förklaring till Tysklands stöd för säkerhetsrådets resolution svarade hon: ”Hur understår ni er att klaga, ni som ingenting gjort för att bidra till fred!” Svaret skakade Netanyahu.

Insikten om USA:s impotens i Mellanöstern har lett till intensiv aktivitet i Washington.

För en vecka sedan genomförde den nya judiska organisationen J. Street en stor kongress där. Jew Street består av unga liberala judar som menar att enda vägen till fred och överlevnad för Israel är en tvåstatslösning som tillgodoser Palestinas rättigheter.

Den mäktiga judiska lobbyorganisationen AIPAC fortsätter däremot att kräva amerikansk-sionistisk våldspolitik. Men dess inflytande minskar i takt med USA:s försvagning.

Israels försvarsminister Barak kräver att USA ökar säkerhetsstödet till Israel med 130 miljarder dollar för att Israel ska bli en stabiliserande kraft i en turbulent region.

Andra påpekar att Israel i dagens situation inte kan slå ner ett civilt palestinskt folkuppror med våld.



Det val som Palestinska myndigheten utlyst till september kan ge en öppning till verkliga förhandlingar om en tvåstatslösning som tillgodoser Palestinas rättigheter. Men Hamas i Gaza säger sig inte ställa upp. De har redan vunnit ett val – till ingen nytta.

Hamas har förhoppningar om en öppning av Gazas gräns till Egypten. Hamas ledare i Gaza förhandlade i måndags med den nye egyptiske premiärministern Sharaf om att häva gränsblockaden mot Gaza. Samtidigt bombar Israel tunnlarna

Allt fler palestinier inser hur nödvändigt det är att Hamas och Fatah enas. Det finns en bred folklig misstro mot båda organisationerna.

De fredliga revolutionerna i Egypten och Tunisien har gjort ett starkt intryck. Många menar att ett allmänt folkligt och fredligt uppror är den enda möjliga vägen till ett fritt Palestina.

Ett nytt inslag i kampen är att man har börjat organisera palestinierna i diasporan. De kan komma att utvecklas till en mäktig politisk kraft.

Palestiniernas folkuppror kan komma att äga rum i samband med valet i september, men det kan också komma tidigare. Israels armé förbereder sig för att ingripa mot ett brett folkuppror på Västbanken.

Inga kommentarer: