2011-05-05

Palestinsk enighet av Gunnar Stensson

Egypten inbjöd till de förhandlingar mellan Hamas och Fatah som ledde till fredsöverenskommelsen mellan de båda partierna i onsdags. En gemensam regering bildas fram till det palestinska valet nästa år.
   En egyptisk delegation reste häromdagen till Gaza för att bidra till att de även väpnade grupperna enas under gemensam ledning.
   Folket jublar på Västbanken och i Gaza.
   Egypten avser att öppna gränsen till Gaza så att ett fritt flöde av människor och materiel åter blir möjligt. Avsikten är att detta ska ske inom en vecka eller tio dagar.
   Gränsen har varit stängd enligt ett avtal som slöts mellan Egypten (under Mubarak), Israel, USA och EU 2005. Egypten säger alltså nu ensidigt upp detta avtal.
   Samtidigt förbereder Egypten återupptagandet av de diplomatiska relationerna med Iran. Det innebär en normalisering, inte en förändrad politik. Alla andra länder utom USA och Israel har diplomatiska förbindelser med Iran.
   Egypten framträder alltså nu som en suverän stat i Mellanöstern efter att under Mubaraks 30 år vid makten ha utgjort ett förutsägbart eko till beslut fattade i Israel och USA.
   Den egyptiska demokratin oroar Sydsvenskan. I en huvudledare 4/5 varnar tidningen åter för att det Muslimska brödraskapet kan stärkas. Tidningen skräms också av att Egypten normaliserar förbindelserna med Iran och av att den illegala blockaden mot Gaza upphör.
   Tidningen påstår sig visserligen glädjas över att människor runt om i arabvärlden reser sig för att göra sig fria från sina förtryckare. Men glädjen gäller inte palestiniernas resning mot sin förtryckare Israel.
   Det var tydligen bättre på Mubaraks tid.
   Netanyahu säger att freden mellan Hamas och Fatah omöjliggör fred mellan Israel och Fatah. Men det finns bedömare i Israels utrikesdepartement som ser det palestinska enandet som en strategisk möjlighet att uppnå en tvåstatslösning.
   Israel har stoppat överföringen av pengar till Palestinska myndigheten på grund av freden mellan Hamas och al Fatah. När man kan jävlas gör man det.
   Israel motsätter sig att gränsen mellan Egypten och Gaza öppnas.
   Också förutsättningarna för Ship to Gaza förändras när blockaden mot Gaza upphör.

Inga kommentarer: