2011-06-09

Så ska palestinierna isolera USA i FN av Gunnar Stensson

I juli kommer den Palestinska myndigheten att kontakta FN för att inleda processen att få Palestina erkänt som full medlem och säkra en omröstning i generalförsamlingen i september.
   Generalförsamlingen har rätt att acceptera Palestina som medlemsstat, men måste först få en rekommendation från säkerhetsrådet att göra det.
   Eftersom USA häftigt motsätter sig palestiniernas ensidiga hänvändelse till säkerhetsrådet och har vetorätt så kommer omröstningen troligen att stoppas.
   Palestinierna inser det, men planerar att i stället uppmana FN att erkänna Palestina utan att ge landet fullt FN-medlemskap.
   En sådan omröstning kräver ingen rekommendation från säkerhetsrådet. Palestinierna anser sig redan ha garantier för en två tredjedels majoritet av ja-röster. USA och Israel kommer att bli politiskt isolerade.
   Den palestinske förhandlaren Saeb Erekat har utformat planen för ansökansprocessen. Enligt den måste palestinierna ansöka senast i mitten av juli. Ansökan ska åtföljas av ett brev till FN:s generalsekreterare med begäran om fullt medlemskap för Palestina innanför 1967 års gränser. I brevet deklarerar palestinierna att staten Palestina accepterar FN-principerna.
   Den diplomatiska aktiviteten kring erkännandefrågan kommer att pågå hela sommaren. USA och Israel kommer att använda alla sina maktresurser för att stoppa den.

Inga kommentarer: