2012-11-15

Netanyahus mordiska valkampanj av Gunnar Stensson

Vi såg mordet på Hamasledaren Ahmed Jabari i tv igår. Bilen som fångades in av drönarens mördaröga rullade sakta fram längs en gata i Gaza city. Så rörde någon sin joystick och bilen exploderade. Följande natt sköt Hamas hundratals raketer över Israel, som svarade med att bomba ett trettiotal anläggningar.
   President Abbas har i FN begärt att Palestina ska uppgraderas till observatörstatus, byggd på gränserna före 1967. Majoriteten i generalförsamlingen kommer sannolikt att stödja hans begäran.
   Israels utrikesminister Lieberman är upprörd och lovar att se till att den palestinska myndigheten kollapsar.
   Israels regering säger ja till nya bosättningar på Västbanken. Avsikten är att omöjliggöra en tvåstatslösning.
   Upptrappningen är ett led i Netanyahus och Liebermans valkampanj. Inför det israeliska valet vinner högerextremisterna och de religiösa fundamentalisterna terräng.
   I söndags gjorde president Obama sitt första utspel i Mellanöstern efter valet. Han uppmanade president Abbas att dra tillbaka begäran om uppgradering. USA inte har någon vetorätt i FN:s generalförsamling.
   Vi hoppas nu på betydligt kraftfullare utspel president Obamas sida.
   USA och Israel går mot ett oundvikligt nederlag omröstningen om Palestina i FN:s generalförsamling. Frenetiska ansträngningar görs för att undvika nederlaget.
   Idag, torsdag är det Palestinas ”Independence Day”. Demonstrationer – och sammanstötningar med israelisk militär - pågår på hela Västbanken.
   Fördelningen av döda är idag, torsdag, den vanliga: tre israeler och 13 palestinier.

Se mordet på YouTube »

Inga kommentarer: