2013-04-25

Hackat och malet av Ulf N

Positiv utveckling av bilförsäljningen
Den positiva trenden för bilförsäljningen stärks, enligt den europeiska bilindustriföreningen Aceas rapport. Bilförsäljningen på de största marknaderna i Europa minskade med strax över 10 procent i mars, jämfört med samma månad i fjol. Marknaden är nu på väg mot den bästa, dvs lägsta, nivån på 20 år. Bäst har utvecklingen varit i Tyskland, där minskningen ligger på 17 procent. De svenska siffrorna för mars ser också bra ut: nybilsregistreringen minskade med hela 21 procent jämfört med marsmånaden i fjol.

Inte så noga med att läsa kommunala handlingar
Till förra veckans sammanträde hade ledamöterna i Byggnadsnämnden ca 1100 sidor text- och kartmaterial att läsa igenom, smälta och begrunda. Föredragningslistan innehöll 36 beslutsärenden, varav 10 var detaljplaner. MP, med stöd av S, protesterade mot den digra dagordningen och orimliga krav på inläsning och menade att ledamöterna måste vara väl inlästa på ärendena för att fatta välgrundade beslut. Förslaget om att korta ner dagordningen röstade dock ner av den borgerliga majoriteten. Efteråt fick lundaborna genom en artikel i Sydsvenskan veta att nämndens ordförande Christer Wallin, (M), tyckte att det inte var så noga med att gå igenom alla handlingar i beslutsunderlaget. Ska Byggnadsnämndsledamöterna följa M-receptet för beslutsfattande kan vi kanske i framtiden förvänta oss uttalandet typ: ”Va, inte visste jag att vi fattade beslut om detaljplan för ESS i går?!  jag hade inte läst handlingarna så noga - åsså var jag på toa och ringde ett tag…” eller: ”Detaljplaner för spårvägsdragningen? Jag vet inte riktigt hur den ska dras, tyckte att just de sidorna inte var så viktiga att läsa”.

Bidragsberoendet tilltar – igen
I förra veckans nummer av VB skrev jag om det tilltagande bidragsberoendet bland medel- och överklass. Nu späder regeringen på med ytterligare ett förslag som är ägnat att cementera bidragsberoendet: denna gång ett investeringsbidrag. Det gäller då inte bidrag till företag som bidrar till klimatomställningen eller något sådant produktivt. Nej, det handlar om att privatpersoner som köper aktier i mindre företag (här = företag upp till 50 anställda) upp till en summa av 1 300 000 kronor ska få dra av halva beloppet från posten inkomst av kapital. Det är ett listigt utformat bidrag, dubbelsidig som det är. De välbärgade föses tillsammans med de mindre företagen in i bidragsberoendet. Fast det kanske är samma personer? Hur som helst, kära VB-läsare, ett gyllene tillfälle att få ner de betungande höga summorna i posten ”inkomst av kapital” i självdeklarationen! Fast ni får vänta till nästa års deklaration. De nya bestämmelserna ska inte träda i kraft förrän 1 september i år.

Vinstutdelning i välfärden
Som alla andra tidningar av betydenhet bör ju också VB plocka en eller annan godbit ur SOM-undersökningen. Undertecknad bidrar här med en: Vänsterpartiet har störst andel av väljare som är emot vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Detta lär knappast överraska någon. Lite mer förvånande är kanske att på andra plats, med näst störst andel väljare som är emot vinstutdelning är Miljöpartiet. Det är bara att hoppas att detta faktum stämmer ombuden vid MP-kongressen i maj till eftertanke.

H&M-nytt
H&M-industrin, ja, alltså hackat- och maletindustrin, fortsätter sin innovativa verksamhet. Halalslaktad gris är den senaste uppfinningen.

Inga kommentarer: