2017-08-31

Israeler vill ha etnisk rensning av Gunnar Olofsson

Nästan hälften av Israels judiska befolkning vill se en fördrivning av landets palestinska folkgrupp – ungefär en femtedel av Israels befolkning – ut ur landet. Det framgår av en ny intervjuundersökning utförd av det amerikanska ”Pew Research Centre”. Enligt undersökningen instämmer 48 % av de judiska israelerna in i uppfattningen att de palestinska araberna bör ”avlägsnas” ur landet. Ungefär lika många säger nej.
   Mest tydlig är fördrivningstanken bland de religiöst ortodoxa judarna, de med ryska rötter och högernationalister, medan sekulära vänstersympatisörer visar en övervikt mot tanken. Totalt 80 % av samtliga tillfrågade anser dock att judiska israeler på olika sätt bör favoriseras framför icke-judiska på olika områden i samhället.
   Undersökningsresultatet borde givetvis vara en kalldusch för de som ständigt framhåller Israel som ett demokratiskt föredöme, och Israels president Reuven Rivlin har kallat det för ”en väckarklocka för Israel”. Gissningsvis kommer dock klockan inte att ringa och väcka de som i den svenska debatten ständigt hyllar Israel som ett land med självklar jämlikhet mellan olika folkgrupper och lika rättigheter för alla medborgare.

Inga kommentarer: