2017-08-24

Tillbaks igen!

Efter två månaders sommarlov så drar Veckobladet igång igen. Hoppas saknaden inte varit svår, det finns så mycket annat att titta på här i världen. Till och med det förkättrade Facebook som oftast skälls för att bara vara en arena för att visa upp hur lyckad man är har sina guldkorn. Några läsare har uppmärksammat mig på ett av dom. Med förhoppningen att alla inte följer Facebook lika ba så publicerar jag det här som ett välkommen till hösten i VB. Det är förvisso en text i VB:s kritiska anda, vad annat var att vänta av Göran Therborn.
red
 


  Samhällsrötan 2017
Sällan har vi vanliga medborgare fått en sådan koncentrerad översikt av rötan i det svenska samhället som sommaren 2017.
   Läkar-Leasing, som hyr ut läkare till offentlig sjukvård, avslöjas som ett skumraskföretag, som den annars inte så finkänsliga revisionsfirman KPMG inte vill ta i, ens mot betalning. Vi får lära oss att våra svenska pass är ”outsourced” till ett kosmopolitiskt bolag i Holland med två goda vänner på Polismyndigheten, som fixar miljardkontrakt av både moderata och socialdemokratiska regeringar. Transportstyrelsen förväntas av både s- och borgerliga regering lämna ut sina register till något privat företag.  Ingen i regeringen tyckte det var konstigt att de, tydligen inklusive försvarshemligheter, lämnades ut till IBM. Försvarsministern skräckvarnar för rysk ”desinformation”, men har ingenting att invända mot att svenska register valsar runt på den internationella outsourcing-marknaden. Generaldirektören får lite hemliga böter och behålla sin sexsiffriga månadslön.  Samtidigt får vi veta att Försäkringskassan betalat ut fyra miljarder till några maffiabolag i handkappbranschen. 
   Och låt oss inte glömma bort hur året började, med två skojare, med bl a Sveriges dyraste villa och egen helikopter, som  svindlade 130,000 pensionssparare i det  stats-sponsrade privata pensionssystemet. Svindelmöjligheterna måste ha ökat avsevärt genom att f d Direktören för Svenskt Näringsliv Ebba Lindsö och kristdemokratisk politiker, och f d socialdemokratiske justitieministern (!) Thomas Bodström sålde sina namn som styreleskylt åt skojarbolaget.
   Pressen har behandlat det här som en slumpmässig serie av skandaler utan sammanhang. Men de hänger alla ihop, och ger oss en bild av det samhälle som borgare och andra liberaler drivit fram sedan l980-talet.
   Privat profiterande är alltid bättre än offentlig service, så allting bör i princip lämnas över till privata bolag. Offentligt anställda har till huvuduppgift att ge möjlighet för affärsmän och –kvinnor att berika sig. Alla sätt att tjäna pengar är legitima, bara man inte blir upptäckt av stora media. Hederlighet, laglydighet, professionalitet är för losers.
   Dithän har vi kommit 2017. Är detta det samhälle vi vill ha?

Inga kommentarer: