2018-04-05

Tunnel under järnvägen söder om Klostergårdsstationen?
av Gunnar Stensson

Busslinjerna ska läggas om. Ettans busslinje ska i framtiden gå fram och tillbaka runt Klostergården som den tidigare gjorde. Det underlättar kommunikationerna inom det ganska stora Klostergårds-området.
   Men det som oroade mig när jag såg utställningen om Lunds linjenät i Kristallen i onsdags var något som kallades ”ett möjligt scenario”.
   Scenariot handlar om att bygga en tunnel under järnvägen ”söder om Klostergårdsstationen”.  Det kan betyda att kommunen planerar att förbinda Sunnanväg och Höjeå-vägen med en tunnel.
   Det antyddes dessutom att linje 6 i framtiden kan komma att passera under järnvägen. Eftersom tunneln norr om den blivande stationen uttryckligen definieras som en gång- och cykeltunnel innebär det att den tänkta busslinjen måste gå genom tunneln ”söder om Klostergårdsstationen”
   Ett sådant scenario vi länge misstänkt men detta är första gången det uttrycks som en möjlighet.

Klostergårdens byalag motsätter sig att scenariot förverkligas eftersom det skulle betyda att en trafikerad väg dras tvärsigenom det gröna stråket i omedelbar närhet till de två stora områdena med odlingslotter.
   Utställningen finns i Kristallen. Gå gärna dit och titta på busslinjenätet och studera det eventuella tunnelbygget och den vägdragning det förutsätter! Det finns skäl att ifrågasätta hur en sådan vägdragning förhåller sig till principerna bakom Lunds nya Grönprogram, som är föremål för samråd fram till 31 maj.

Inga kommentarer: