2020-05-28

Sverige och Europa? av Gunnar Stensson

”The Guardian view on Europe and Covid-19: time for an true solidarity.”

Sverige och Europa?

I förra veckans VB kritiserade vi Göran Löfvens och Jonas Sjöstedts perspektivlösa EU-politik, särskilt i förhållande till de sydeuropeiska länder som drabbats hårdast av pandemin.
   Före brexit låg den svenska EU-politiken nära den brittiska (och indirekt den amerikanska), konstaterar Katarina Engberg som intervjuats av Erik Magnusson i Sydsvenskan (Rådgivare: Sverige måste in tidigare i förhandlingar 25/5).
   Nu har Storbritannien (och dess tyranniske storebror USA) övergett Europa av ansvarslöst nationalistiska skäl. Kvar ligger den vilsna svenska lilla båten och vaggar i atlantillusionernas förrädiska dimmor.
   Nu domineras EU av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron, som båda förespråkar ett starkare, mer solidariskt EU och en generösare politik mot de länder och företag som coronakrisen slagit hårdast mot. 
   Men Löfven vill varken satsa på ett starkare EU eller bistånd till medlemsstater som hamnat i kris.
   Han vill inte liera sig med Östeuropas auktoritära länder som Ungern och Polen.
   Han är kallsinnig mot Sydeuropas länder som Spanien och Italien som vädjar om EU-bistånd.
   Då återstår bara att ansluta sig till de rika småländerna Österrike, Danmark och Nederländerna. De är visserligen på grund av sin litenhet i stort behov av ett EU med en fungerande inre marknad, men de vill inte betala vad det kostar. De kallas snåljåpar.
   EU:s socialistiska partier försöker pressa socialdemokraterna i Danmark och Sverige att i stället stödja EU:s återhämtningsfond
   Onsdagen den 27 maj presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en tvåårig långtidsbudget med en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som de 27 medlemsstaterna ska låna upp till låg ränta på den internationella kapitalmarknaden och sedan betala ut som bidrag till de länder som drabbats hårdast av coronakrisen. Dessutom ska 250 miljoner utdelas som lån.
   Budgeten föreslår också att de globala miljardföretagen Facebook, Google och Amazon ska beskattas av EU. En särskild koldioxidskatt ska införas som ett led i klimatpolitiken.

   De 27 staterna måste enas och förhandlingarna blir hårda. Risken är att Sverige hamnar i periferin, menar Katarina Engberg.

Spanien som står i centrum för EU-politiken fick nyligen en socialistisk regering. Regeringspartierna Unidas Podemos och Socialistpartiet har infört medborgarlön för att motverka pandemins skadeverkningar.
   De föreslår också en progressiv förmögenhetsskatt, både för att få fram tillräckliga resurser till vården - som försummats av tidigare högerregeringar - och för att uppnå en nödvändig omfördelning av Spaniens extremt ojämlika ägande.
   De tusen rikaste spanjorerna förfogar över 25 procent av alla tillgångar i Spanien.
   Genom att införa progressiva skatter på upp till 90 procent räddade Storbritannien, Japan, Västtyskland och USA sina ekonomier efter andra världskriget.
   Eftersom endast förmögenheter på över en miljon ska beskattas och då endast med 2 procent kommer den föreslagna förmögenhetsskatten inte drabba medelklassen. Den kommer att tillföra samhället tio miljarder euro per år.
 

‘This necessary lockdown has brought, in Spain and in every country that has been forced to adopt this kind of measure, an intense economic and social crisis.’
An empty Las Ramblas, Barcelona.
Photograph: David Ramos/Getty Images
 
Förslaget om förmögenhetsskatt kommer att leda till aggressiva attacker från ytterhögern och många av de rika och mäktiga, skriver Pablo Echenique, talesman för Unidas Podemos i The Guardian 25/5.

Inga kommentarer: