2021-02-11

Den stora frågan? av Gunnar Stensson

 

Under 1970-talet talade vi mycket om Kina. KFML dyrkade Mao, medan FNL-rörelsen upprördes av Kinas pingpongdiplomati med USA:s president Nixon. Sedan kom Kinas stöd till Pol Pot och Kinas invasion i Vietnam 1979, som de krigsvana vietnameserna lyckades slå tillbaka. Tio år senare demonstrerade vi mot massakern på Himmelska fridens torg. Sedan blev det tyst. Den som snabbt vill skaffa sig en aktuell överblick bör läsa Tim Marshalls Geografins makt. Tio kartor som förklarar världen, Volante 2020. Boken innehåller också skarpa analyser av USA och Ryssland. Finns i pocket.
 
Kunskapen om Kina har länge försummats trots landets enorma betydelse - inte minst ur ekonomiskt perspektiv - men intresset kanske ökar nu. Nyligen slöt Kinas president Xi Jinping ett investeringsavtal med EU – företrätt av bland andra Ursula von der Leyen och Angela Merkel. Avtalet ska leda till att Kina och EU får tillgång till varandras marknader. I Kina finns 1,4 miljarder möjliga konsumenter. EU är världens största handelsblock. Avtalet kommer att gynna den globala kapitalistiska marknaden. Kinas inflytande kommer att växa. ”Socialism med kinesiska särdrag” tycks betyda kommunistiska partiets kontroll över en kapitalistisk ekonomi, påpekar Tim Marshall. Kinas inflytande på den globala marknaden innebär också globalt politiskt inflytande.

De australiska forskarna Clive Hamilton och Mareike Ohlberg är förskräckta. Förlaget Daidalos gav 2020 ut deras omfångsrika analys av det kinesiska maktspelet Den dolda handen. Hur Kinas kommunistiska parti under-minerar västliga demokratier och omformar världen.
   Det är en detaljerad katalog över Kinas många påtryckningar i länder där de har större eller mindre inflytande. Ett par exempel från Sverige och Nor-den visar vad det handlar om.
   Den svenska Kinaambassadören Anna Lindstedt lurades av kinesiska agenter att försöka tysta Angela Hui som agerade för att befria sin far, den svenske medborgaren Gui Minhai. Han är alltjämt fängslad. Anna Lindstedt förflyttades från sin post men friades i en rättegång.
   Kommunledningen i Uddevalla kontaktades av ett kinesiskt konsortium som erbjöd sig att bygga en ny hamn, ny infrastruktur och en turistanläggning. Som vi minns sa Uddevalla nej, trots kinesiska påtryckningar.
   Av danskarna försökte kineserna köpa upp en övergiven flottbas på Grönland. Tump ville köpa hela Grönland. Antalet notiser om Huaweis agerande i olika länder är stort.
   En tredjedel av bokens mer än 500 sidor består av noter och register som gör det möjligt att söka en mängd mer eller mindre betydelsefulla fakta om Kinas agerande i flera länder. Ändå saknas mycket. Att tusentals kineser i väldiga förläggningar bygger en gigantisk damm över Nilen i Etiopien nämns inte, trots att bygget hotar Egyptens vattenförsörjning.

Per T Ohlsson har läst Den dolda handen och blivit förfärad – och entusiastisk. Han utnämner Kinas globala inflytande till ”den stora frågan” och hoppas på ”det fumlande USA som ändå har försökt upprätthålla en världsordning på grundval av universella värden.”
   ”Inte sedan 1930-talet och Nazityskland har vi stått inför ett lika genomgripande och totalt hot”, utropar han.
SDS 7/2
   Tim Marshall påpekar stilla: ”Kina har låst in sig i den globala ekonomin. Om vi inte köper slutar Kina att tillverka. Och slutar de tillverka blir det massarbetslöshet. Om det blir en långvarig massarbetslöshet när kineserna trängs i städerna riskerar den oundvikliga sociala oron – som allt annat i det moderna Kina – att ta sig oanade proportioner.”
   Båda böckerna är användbara inför framtiden. Klimatfrågan förblir vår tids stora fråga.

Inga kommentarer: