2021-02-11

Kommunens bolagskoncern utan styrelse sedan 2019 av Ulf Nymark

 

I december 2019 beslutade fullmäktige i Lund att bilda en bolagskoncern med ett moderbolag i spetsen, Lunds Rådhus AB. I koncernen ingick som dotterbolag bland annat Lunds kommunala bostads AB och Lunds parkerings AB. Den rödgrönrosa oppositionen, minus socialdemorkaterna, röstade emot bolagiseringen.
   I beslutet ingick att vid samma fullmäktigemöte också välja bolagsstyrelse. Att så skulle ske framgick inte alls av dagordningen för sammanträdet, varför delar av oppositionen, MP, V, Fi och också Sd, röstade emot att välja styrelse eftersom de ansåg att ärendet inte var behörigt utannonserat (”tillkännagetts”), vilket krävs enligt kommunallagen.

Fi-överklagande
Maja Grubelic, fullmäktigeledamot för Fi, överklagade till Förvaltningsrätten i Malmö beslutet om att välja styrelse till Lunds Rådhus AB. I hennes överklagande ingick också beslutet om att välja styrelse till ett annat kommunägt bolag, Visit Lund AB. Grunden för överklagandet var att beslutet inte kungjorts på sätt som föreskrivs i lagen.
   Förvaltningsrätten har tagit god tid på sig att fundera på överklagandet, men häromdagen kom utslaget. Förvaltningsrätten upphäver fullmäktigebesluten.

En enda styrelseledamot från 1 april i fjol
Lunds Rådhus AB har alltså varit utan styrelse sedan bildandet i december 2019. (Visit Lund AB tror jag har haft en ordinarie bolagsstämma på våren och därmed valt en styrelse, men jag är osäker på hur det ligger till med det bolaget). Möjligen då med undantag av att fullmäktige i laga ordning valt Lina Olsson (S), till styrelseledamot från den 1 april i fjol. Lina har sedan ersatts av Fanny Johansson (S) den 12 januari 2021. Att ha endast en styrelseledamot är inte i enlighet med bolagsordningen och den enda ledamoten har föstås inte ensam kunnat fatta beslut för koncernen.

Icke-styrelse och icke-beslut
Det ska bli intressant att följa hur kommunen hanterar det faktum att Lunds Rådhus AB alltsedan december 2019 har haft en icke-styrelse som fattat icke-beslut alltsedan december 2019. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt för ett bolag att vara lagenligt verksamt utan styrelse? Hur som helst: det är en skam att kommunen inte kan följa de mest elementära reglerna för fullmäktigebeslut. Men så ser det ut i kvintettstyrets Lund.

NOT: Sd överklagade också besluten om val av bolagsstyrelser. Förvaltningsrätten fann inte skäl att upphäva besluten på den av Sd åberopade grunden, som alltså var en annan grund än den Fi åberopade.         

Inga kommentarer: