2022-03-24

Rapport från riksdagen: Tal av Ukrainas president!

Det har varit ytterligare en intensiv vecka i riksdagen. De olästa mejlen hopar sig, pappershögarna är stora på skrivbordet och regeringen har under veckan skickat runt 50 propositioner till riksdagen (det vanliga är cirka 10 på en vecka). Vi börjar närma oss deadline för när regeringen inte längre kan skicka lagförslag till riksdagen och vara säkra på att de hinner beslutas innan mandatperioden är slut. Riksdagen stänger visserligen aldrig, men vid midsommar slutar vi ha vanliga voteringar. Arbetsbelastningen är alltså ganska stor nu under våren.

Idag torsdag skedde något unikt i riksdagen. Ukrainas president Zelensky talade till hela riksdagen på videolänk från Ukraina. Vi har visserligen ofta besök av utländska gäster och statschefer, men att någon talar till hela riksdagen i plenisalen (om än på länk) är mycket ovanligt och har kanske aldrig hänt innan. Zelensky tackade för Sveriges stöd och uppmanade oss att fortsätta stödja, även efter kriget har tagit slut. Han gjorde också en fin referens till våra båda blågula flaggor. Talet finns att lyssna på här.
   Efter Zelenskys tal hölls debatt om ett nytt förslag om att exportera vapen till Ukraina, även denna gång 5000 pansarskott samt minröjningsmaterial. Denna gång höll partiledaren vårt anförande. Vänsterpartiets partistyrelse och verkställande utskott har beslutat att V ska vara positiva till vapenexport till Ukraina och vi röstade därför ja denna gång. Jag följer partistyrelsens och VU:s beslut (det är en principfråga för mig) även om jag själv inte är positiv till vapenexport till länder som befinner sig i krig eller konflikt. 

Idag beslutade riksdagen även att bensin- och dieselpriset ska sänkas med 50 öre litern permanent (genom skattesänkning). Detta har vållat en del debatt i Vänsterpartiet, men även här har verkställande utskottet fattat ett beslut som jag har följt, även om det känns mycket konstigt att rösta för att sänka bensinpriset. 
   En negativ nyhet denna vecka är att regeringen ger tillåtelse till en gruva i Kallak/Gallok. Planeringen av gruvan har föregåtts av stora protester, framförallt från den samiska befolkningen i området samt andra samiska grupper. Vänsterpartiet är emot att gruvan anläggs, men beslutet ligger helt på regeringen. 
   I veckan upphävde riksdagen Covid-19-lagen, den som gav möjligheter till olika typer av restriktioner på grund av pandemin. Lagen slutar gälla 31/3. Covid-19 är därefter inte längre en så kallad “samhällsfarlig sjukdom”.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund         

Inga kommentarer: