2007-01-11

Kommunfullmäktiges sammanträden
av Sven-Bertil Persson

Kommunfullmäktiges sammanträden 14 december och 19 december 2006
Vid den fortsatta budgetbehandlingen i kommunfullmäktige den 14 och 19 december reserverade sig Demokratisk Vänster mot ett antal beslut.

Anständigt boende
Efter en behandling inte ens värd namnet debatt beslöt kommunfullmäktige att säga nej till Demokratisk Vänsters begäran om ytterligare 500 000:- till socialnämnden. Anslaget skulle möjliggöra anställning av en bostadssamordnare med uppgift att, på kort och lång sikt, samordna arbetet med att skaffa anständigt boende till de hemlösa lundaborna.
Det engagemang som ansvariga politiker visade vid valdebatten den 11 september i kommunfullmäktigesalen var som bortblåst. Den ende politiker som orkade kommentera förslaget var centerns avgående andre vice ordförande i socialnämnden Lars Bergwall. I övrigt - tystnad!

Tuta och kör
Än en gång lyckades de borgerliga partierna + socialdemokraterna på ett märkligt sätt undvika att upptäcka sambandet mellan utbyggnad av biltrafikleder och ökad biltrafik! När anslagen till vägprojekten kring Trafikplats Råby tycktes det väl kända sambandet mellan ökande biltrafik och för höga utsläpp av växthusgaser vara som bortblåst hos de flesta kommunfullmäktigeledamöterna. "Tuta och kör" var mottot, och därmed sa man ju samtidigt nej till en tydlig kursändring från privatbilism till miljövänligare kollektivtrafik! Suck!

Spara pengar
Skolverksamhetens politiska och förvaltningsorganisation har varit föremål för att stort antal utredningar de senaste valperioderna. Men, aldrig tidigare har kommunfullmäktige fattat beslut på så dåligt underlag som denna gång!
När nu den politiska organisationen förändras, senare under 2007 följd av en organisatorisk förändring, görs detta av egentligen bara ett skäl: spara pengar! Färre politiker, minskad administration, annan väg för pengarna att färdas från kommuninnevånarna till eleverna är skälet till förändringarna. På vilket sätt den nya organisationen underlättar för skolorna att uppfylla de mål som stat och kommun beslutat om var den regerande majoriteten oförmögen att visa! Att sedan ett av instrumenten för att spara pengar inom skolområdet, nämligen så kallad "direkt skolpeng" inte kan införas förrän år 2008 bekymrade inte majoriteten. Sparbetingen för 2007 fick ändå stå kvar! Och visst, hur skulle man annars klara av den redan beslutade skattesänkningen?!
Genomgående hindrade den borgerliga majoriteten en anständig debatt kring sina budgetförslag genom att kalla sina besparingar antingen "generella" eller "administrativa", utan att ange på vilket sätt besparingarna skulle genomföras i praktiken.

1 kommentar:

Göran Persson sa...

Kommentar till Sven-Bertil
Är detta verkligen sant? Var det verkligen ingen från v, mp eller s som orkade stödja förslaget om stöd till de bostadslösa. Hoppas det bara berodde på trötthet, jag hoppas verkligen att det inte är så att man inte tyckte denna fråga förtjänade att prioriteras. Vad skulle vara viktigare? Som vänsterpartist så skäms jag, hoppas mina företrädare i fullmäktige också gör det.