Karin Svensson Smith (mp) vid Demokratisk Vänsters möte:
Visst är klimathotet den överordnade miljöfrågan, men vi får inte glömma de andra hoten: kemikaliefrågorna, t ex, får inte komma i skymundan. Det var en av de utgångspunkter i miljöarbetet som Karin Svensson Smith, riksdagsledamot för mp, slog fast som diskussionsinledare vid Demokratisk Vänsters öppna möte i måndags.
En annan och mera ideologiskt betonad utgångspunkt för Karin var att det behövs både styrning ovanifrån, dvs från stat och kommun, och personligt ansvar. Socialdemokratin och vänsterpartiet framhäver i alltför stor utsträckning ovanifrånperspektivet och det finns en tendens att de ser miljöavgifter som ett sätt för nedsmutsarna att köpa sig fria. Å andra sidan finns liberalismen, som överbetonar individernas önskan och möjligheter att ta personligt ansvar.
Röd och grön
En tredje slutsats som hon drog var att kapitalismens behöver tyglas, och det är alltid de fattigaste som drabbas hårdas av miljökatastrofer. Därför måste en radikal miljökamp vara både grön och röd.
Men Karins anförande innefattade inte bara ideologiska resonemang utan också i hög grad konkreta frågor: alltifrån berättelser om gamla VPK:s beundran för den sovjetiska ”miljövården” och historien om det ”kvicksilverfria” socialistiska kolet i Tyska Demokratiska Republiken till erfarenheter från dagens Nya Zealand.
Av- och återreglerad järnväg
Nya Zeeland har bland annat erfarenhet av avreglerad, dvs privatiserad, järnvägstrafik. Den privatiserade järnvägen struntade i att sköta underhållet. På vissa sträckor fick tågen köra högst 30 km/tim pga bristande underhåll. Staten ansåg sig tvungen att köpa tillbaka järnvägen. Detta beslut stöddes till och med av de konservativa. För övrigt kunde Karin berätta att Nya Zealand vid hennes besök där förklarat sig obenägna att importera Saab- och Volvobilar – man vill inte ha bilar som släpper ut så mycket koldioxid!
Adoptera klimatflyktingar
Och apropå fossilbränslen: Karin kunde också informera publiken om att en utredning om cancerogena kemikalier kunde påvisa att 90% av dessa ämnen ytterst gick tillbaka på petroleumprodukter av olika slag. Alltså ytterligare en anledning att sluta pumpa upp olja ur jordens innandöme! Slutligen fick åhörarna, som deltog i diskussionen med många frågor och synpunkter ett konkret förslag på internationell solidaritet i miljöarbetet: följ Nya Zeelands exempel* och var beredda att adoptera klimatflyktingar!
un
* Nya Zeeland har lovat ta emot klimatflyktingar från ögruppen Tuvalu i Stilla Oceanen. Ögruppen kommer att dränkas pga höjningen av havsnivån.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar