2007-09-27

Lördag 22 september mellan klockan 11 och 12
av Gunnar Stensson

Sol. Några DV-aktivister höll appellmöte på Mårtenstorget, inklämda mellan jättetältet med miljöbilar (Gunnar Sandin passerade utan att imponeras) och Konsthallen. Grönsaker i alla regnbågens färger fyllde det myllrande Mårtenstorget med jorddofter.
En tät ström besökare (skåningar, latinamerikaner, östeuropéer, alltså lundabor) drog in för att se konsthallens nya utställning dels om Pinochets USA-stödda fascistiska militärkupp i Chile med Salvador Allendes död den 11 september 1973 under bombningen av presidentpalatset i Santiago och den i Chile aldrig tidigare skådade terror som diktaturens kreatur utövade (terror – inte ”terrorism”; offren var fler än i New York samma datum 28 år senare) och dels om det magiska ögonblick av förtätad demokrati då Ceaucescu förlorade makten mitt i en mening under det tal han höll i december 1989 inför en stor folkmassa på torget i Bukarest och den brutala arkebuseringen av honom och hans hustru annandag jul efter en summarisk ståndrätt.
(Kommer FN, förlamat av Kina och Ryssland, att passivt bevittna ännu en massaker eller får vi uppleva ett magiskt ögonblick av förtätad demokrati i Rangoon som i Bukarest? Kanske vet vi redan när detta vb-nummer publiceras. Oavsett utgången – ett utställningsobjekt på Lunds konsthall om 20 år eller så? Tillfälle för rannsakan). Lunds FNL-grupp arrangerade en månad efter kuppen i Chile ett solidaritetsmöte i Svaneskolans nybyggda aula med Baran och Sweezy, ryktbara redaktörer för Monthly Review, Lena Granhagen, Brechtskådespelare från Stockholms stadsteater ( Den goda människan från Sezuan och Den heliga Johanna från slakthusen) och FNL:s sånggrupp Giai Phong. Aulan var smockad. En avgift på 3 kronor togs ut för att täcka kostnaderna. Ute var det full storm och svart natt. (Jag har skrivit om detta tidigare). Sedan kom Cristal Andino, Marta Pacheco, Nelson Silva och alla de andra kamraterna till Lund.
Sven-Bertil Persson försökte i vänliga ordalag övertala förbipasserande att besöka DV:s miljömöte med Karin Svensson-Smith följande måndag. Tove Klette cyklade leende förbi.

Inga kommentarer: