Lucifer: Ja, det är ju känt att folk som läser på nätet inte orkar med mer än en sida eller två, så vi får väl vara lite återhållsamma i år. Men jag vill ändå börja med en tung och allvarlig sak. För några månader sen sa du att du hade läst en bok som hade förändrat ditt liv, ord som från en skeptiker som dig väger rätt tungt. Jag har köpt två ex för att ge mina barn, men jag har inte läst den än. Kan du förtydliga dig en aning?
Grr: Det är förstås Andreas Malms ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara försent”. Senast såg jag att nån jämförde honom med Harry Martinson, för känslan för de kosmiska sammanhangen och prognosen att människan gräver sin egen grav. Först blev jag egentligen upprymd: boken visade att vi som på 1970-talet förespråkade natur- och planhushållning hade rätt, och att det nu var dags att hämnas på dom som har tyckt annorlunda. Men sen sjönk Malms budskap in och jag blev sorgsen. Jag har ju varit utvecklingsoptimist och inte minst i våra VB-krönikor glatt mej åt kurvorna som går åt rätt håll: färre fattiga, fler barn som överlever och får gå i skolan etc. Och så ska nu det mesta gå åt helvete!
L: Jag kan bidra med referenser till ytterligare ett par texter som kan sänka julhumöret. Den ena är en lång artikel av Perry Anderson (i London Review of Books, finns på webben) om hur det är rent illusionsmakeri att låtsas som om Europa inom rimlig tid kan erbjuda ett politiskt eller militärt alternativ till USA. Den andra var en intervju med Robert Kagan, känd neokonservativ maktanalytiker, som påpekade att det amerikanska världsherraväldet var mer ohotat än någonsin, att svårigheterna i Irak var lappri i ett större sammanhang och att de båda stora amerikanska partierna stod för samma utrikespolitik och hade amerikanska folket med sig. Grundhållningen är att USA har en särskild mission i världen och därmed ett ansvar att ordna allt till det bästa, antingen andra länder vill det eller ej. Det finns alltså ingen speciell anledning att hoppas att en ny president i Vita huset skulle förbättra tillståndet i världen. Fast jag undrar ändå: kommer inte dollarkrisen att göra lite skillnad?
G: Det tror uppenbarligen en seriös VB-skribent som Erik Kågström. Men detta är ett problem av andra rangen, trots allt. Tillbaka till Andreas Malm: han har ett starkt engagemang för palestiniernas sak och har skrivit en bra bok om Gaza. Men nu säger han ungefär: vad spelar det för roll vem som härskar i Gaza om landremsan ändå ska översvämmas av Medelhavet? Det är ju detta som gör läget så hopplöst. Problemet är av sån magnitud att människor i allmänhet inte orkar ta till sej sanningen om det. Och det förvärras av att den individualism som dominerar hindrar dem från att gå samman och söka de politiska lösningar som behövs. Miljöpartiet har visserligen fått ett par tusen nya medlemmar sen valet, men vad hjälper det när opinionsmätningarna visar att de inte når ut till folk i allmänhet med budskapet?
L: Det finns så klart en tröghet i det här, det märker man på sig själv när man ska skärskåda sina rutiner. Tänk sen bara på Lund där sossar och moderater är positiva till att låta glasmästare Paulsson bygga en jättelik livsmedelshall ute på Mobilia. Den är det mest utpräglade exemplet på bilberoende verksamhet man kan tänka sig och det går alltså de båda partierna in i med öppna ögon. Räcker det inte med Novaeländet? Det ska bli intressant under våren att se om det uppstår en folkrörelse i Lund, säg jämförbar med striden om genombrottet på 60-talet, som stoppar dem. Vet inte partierna vad de gör eller är deras ledare dumma i huvudet?
G: Intressant att du formulerar det senare alternativet, det brukar inte anses passande i debatten. Men det finns förmodligen ett enkelt sätt att få socialdemokraterna att tänka om och därmed att stoppa projektet: att dv, mp och v förklarar att de i så fall inte är med på att bilda majoritet med s efter nästa val. Mp i Stockholm har ju ställt motsvarande ultimatum när det gäller motorvägsprojektet ”Förbifart Stockholm”
L: Jag vet inte hur verkningsfullt det skulle vara och kanske är alla rädda att bryta den påtagliga harmoni som annars råder på vänstersidan. Sossar som gäster på Kompol, mycket korridorsnack och kanske någon sorts samverkan första maj. Herregud, när Sydsvenskan skriver sitt inte alltför stora förstamajreportage behandlar de oss alla i samma text, men själva ska vi sitta där och tjyvhålla på våra egenheter. Jag har faktiskt följt med Lunds kommunalpolitik i höst, med blandade känslor. Ämnet ”Direkt skolpeng” har ägnats så där sex timmars fullmäktigetid vilket är sanslöst. Resultatet är också att det nu höjs röster för att förvandla fullmäktige till en effektiv beslutsapparat. Max fem minuters talartid (dock frivillig överenskommelse) och en voteringsmaskin. Jag som alltid har tyckt det har varit en särskild njutning att höra de pressade rösterna från sossar och folkpartister när de röstar mot sin övertygelse i voteringsuppropen.
G: Menar du att intresset hos ett par finsmakare på åhörarläktaren skulle få hindra ledamöterna från att komma hem en kvart tidigare?
L: Ja, faktiskt. Det handlar inte om våra njutningar utan om att få komma till tals, att saker kan bli utsagda. Tarcisio Bommarco från dåvarande vpk kunde måla upp demokratins ursprung i halvtimmeslånga anföranden på 80-talet så att alla borgare lämnade salen. Sådana tal kan man naturligtvis inte stå ut med i längden, men det är viktigt att de är möjliga, tycker jag. Men låt oss ta upp de skönare konsterna. Tycker du att Lund har kvalificerat sig ytterligare för kulturhuvudstadsåret 2013 i år? Något nytt spex eller så?
G: Jag säger som tidigare: om de lokala kulturbyråkraterna och -politikerna hade sinne för såna egenheter som studentkulturen med dess spex och karnevaler eller med den demonstrationskultur som i första hand vänstern har stått för skulle vi vara en starkare kandidat till utmärkelsen som EU:s kulturhuvudstad. Men eftersom Lundaborna är så skeptiska till projektet tycker jag att vi bör avstå. Synd, för senast har ju klimatkonferensen visat vilken progressiv kraft EU är. Fast egentligen: spexmakarna klagar över att studenterna numera kan så lite historia att det är hopplöst att försöka parodiera den, och att vänsterkulturen inte är vad den varit kan vi nog enas om. Sammanfattningsvis: det var bättre förr.
L: Det finns saker som var bättre förr, t.ex. studenternas matematikkunskaper. Inte heller är bibelkunnandet vad de har varit, jag har märkt det på min 16-åriga dotter som aldrig hade hört några klassiska bibelord typ ”hälleberget”. Å andra sidan vet hon väl ungefär vad DNA är och det visste aldrig vi och hon är en jävel på tjattsajterna. Och visst, kulturhuvudstadsåret kan vi vara utan, jag var i Åbo i höstas och jämfört med den stan kan vi packa ihop. Och borgarna vill väl i första hand sänka kommunalskatten? Vad gäller vänsterkulturen ska vi väl kämpa lite till. Själv ser jag fram mot firandet av fyrtioårsminnet av Båstad I, med insats av Röda Kapellet. Och Veckobladet lever, om än bara i cyberrymden.
G: Ordet ”hälleberget” kan vi ha och mista, men det är typiskt att personer som struntar i den kristna läran tjuvhåller på citatskatten och inte accepterar de nya och oftast riktigare översättningarna. Vad ska vi egentligen med obsoleta verbformer som i ”varde ljus”? Fast nu är det mörker som väntar, även efter vintersolståndet – läs till exempel den kloka Jane Jacobs sista bok eller den inte obegåvade Åke Stolts senaste krönika. Vi ska förstås försöka hålla masken och modet och skenet uppe, för att dra till med några slitna metaforer, men världshavet stiger. Obevekligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar