2008-05-29

Var med och gör ett annat Europa möjligt!

Delta i det Europeiska sociala forumet i Malmö 2008

Den 17-21 september i år hålls det femte Europeiska sociala forumet (ESF) i Malmö. Det är första gången ESF arrangeras i Norden. Du och din organisation behövs för att göra forumet möjligt!
ESF i Malmö förväntas locka 20.000 deltagare från hela Europa. Forumet är en unik mötesarena för folkrörelser, fackföreningar, frivilligorganisationer och aktivister som vill arbeta för ett rättvist, demokratiskt, ekologiskt hållbart och solidariskt Europa – ett Europa som kan göra en annan värld möjlig.
ESF är den europeiska motsvarigheten till det sociala världsforumet. Under mottot "En annan värld är möjlig" har världsforumet samlat 100.000-tals deltagare och tusentals organisationer i arbetet för en rättvisare, mer hållbar och demokratisk världsordning.
ESF innebär inte bara en möjlighet att utbyta erfarenheter mellan olika organisationer och delar av Europa, det ger också en unik chans att mobilisera, bygga allianser och skapa nya initiativ kring vår tids brännande samhällsfrågor.
Rubriken för årets program är "Gör ett annat Europa möjligt! Öst och Väst – tillsammans bygger vi allianser för kamp och alternativ". Programmet är indelat i nio teman, från att försvara och utveckla en gemensam välfärd som omfattar alla, skapa rättvisa och kraftfulla åtgärder för att ta itu med dagens akuta klimat- och miljöproblem, bygga fackliga strategier för att möta den företagsledda globaliseringens problem, utarbeta ekonomiska alternativ som sätter människors behov före kortsiktiga vinstintressen, stärka jämlikhet och feministiska alternativ i Europa, skapa ett solidariskt Europa som verkar för fred och en rättvisare världsordning, till att bekämpa rasism och diskriminering och arbeta för ett Europa där minoriteters, flyktingars och migranters rättigheter värnas och stärks.

Mer information om ESF
Utöver hemsidan www.esf2008.org, som utformats specifikt inför ESF i Malmö, och hemsidan www.openesf.net, som skapats för att underlätta samarbeten och initiativ mellan organisationer och nätverk som deltar i ESF, finns också den europeiska hemsidan www.fse-esf.org, med länkar till de tidigare ESF som arrangerats i Aten, London, Paris och Florens, samt information om European Preparatory Assembly (EPA), som är den europeiska instans som skapats för att arrangera ESF och utveckla ESF-processen. Nästa EPA kommer att hållas i Kiev den 7-8 juni. Mer information om det sociala världsforumet hittar du på världsforumets hemsida: www.worldsocialforum.org. Nästa världsforum kommer att hållas i Belem i Brasilien 2009.

Inga kommentarer: