2008-09-18

Helmuth Glöck avliden
av Gunnar Sandin

I somras dog Helmuth Glöck, bokförläggare i Stehag.
Vi är några som mötte Helmuth redan när han jobbade som brevbärare och metallarbete, men snart kom politiken att förändra hans yrkesliv.
Han kom snabbt in i vänsterpartiets distriktsstyrelse och var ett slag ordförande för vpk Skåne. Han representerade under några perioder partiet i Eslövs kommunfullmäktige. Han anställdes på Acupress i Lund när partiet hade övertagit offsettryckeriet, och när distriktsstyrelsen ville lägga ner det köpte han det, billigt. Verksamheten flyttades till Eslöv och Helmuth hade ett slag några anställda och en storslagen lokal.
Samma lättsinne han kunde visa som tryckare återkom emellertid i andra sammanhang, och det förbättrades inte av hans samarbete med en annan kreativ chansare, Brutus Östling. Men Helmuth startade om och gjorde sen sin viktigaste insats när han startade bokförlaget Gondolin. Det publicerade snygga skönlitterära böcker av framför allt skånska skribenter. Särskilt bör framhållas hans utgivning av Walter Nilssons romanserie. WN bör räknas som en av de senare decenniernas viktigaste svenska arbetarförfattare, även om litteraturvetarna inte har uppmärksammat honom.
Det gladde Helmuth att regimen föll i hans gamla hemland, DDR, men vänster förblev han.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kommentaren om Brutus Östling känns konstig. Brutus chansade kanske när han var ung, det har han själv sagt i intervjuer när han berättat om sig själv som nykter alkoholist. Precis som P O Enqvist är han total helnykterist sedan tror det är arton eller nitton år. Möjligen stämmer kreativ. Lyssnade på honom idag i Falsterbo, i en mer än fullsatt konsthall. Brutus underhöll oss i en och en halv timme. Personliga berättelser för att inte tala om fantastiska fågelbilderna.