2008-12-04

Lag och ordning 3
av Lars-Anders Jönsson

Jag har i VB återgett en händelse i Somalias islamistkontrollerade områden där ett barn döms till döden och sedan avrättas genom stening. Någon vecka senare pryglas ett trettiotal personer för att de deltagit i en dans som de nya härskarna ej anser vara förenlig med islamsk tro.
För att ta del av nyheter av detta slag måste jag läsa en borgerlig tidning. En stor del av vänstern låtsas ej se detta eller tom mörkar det obekväma då det stör den gamla inpräglade bilden av vad som är rätt och fel i världen. En värld där den socialistiska sidan var rätt medan allt på den andra sidan var imperialism och dåligt.
Jag tycker det borde vara naturligt för den som har ett internationellt engagemang att även våga ta i det som ej är eller blev så bra oavsett var det förekommer. Det vore märkligt i det fall vänstern överhuvud ej vågade fråga sig hur gick det i Vietnam, Kambodja och Iran.
Gunnar Stensson skriver att jag ifrågasätter Somalias rätt att försvara sig och också Vietnams och Kambodjas kamp mot amerikansk imperialism samt att jag menar att Irans folk gjorde fel när den avsatte Shahen! Därefter skriver Stensson att angrepp ofta leder till övergrepp från den försvarande och tar upp händelser vid finsk-ryska fronten samt händelser vid det tyska angreppet på Polen 1939. Huvudansvaret ligger hos angriparen anser Stensson.
För att förtydliga något som egentligen inte borde behöva förtydligas i det fall man läst det jag skrivit. Det jag tar upp är händelser i de samhällen som etablerats. Barnet som stenades var ju inte stridande utan en civil i den del av Somalia där den nya regimen har kontrollen. Dödsdomen var ju ett utfall av den nya rättsordningen, lag och ordning. Jag kan inte se ett religiöst samhälle baserat på en medeltida strafflagstiftning som något framsteg oavsett bakgrunden till deras maktövertagande.
Det är ju så att alla rörelser som kämpat för nationell befrielse också haft en politisk agenda, en ideologi de kämpat för . De flesta såg de röda khmerernas seger som något positivt. Även om historien naturligtvis ej kan ändras så vill jag påstå att det vore bättre om någon annan politisk kraft befriat Kambodja.
Shahen störtades, en totalitär regim utbyttes mot en annan. Kommunister sattes i fängelse och andra som Folkets Mujahedin fördrevs. Kanske över 100 000 personer avrättades.
Idag har vänsterpartiet officiellt tagit avstånd från åtminstonde delar av det samhälle som Sovjetunionen representerade. Hur partiet ser på Vietnam vet jag ej. Vad jag vet har Vietnam ett enpartisystem, inga fria media, ingen fri fackföreningsrörelse och politiska fångläger.
Det har förekommit demonstrationer och dessa har brutalt slagits ner. Vietnam har utsatts från angrepp från Japan, Frankrike, USA, Kambodja och Kina. Detta kan ju inte betyda att vi inte får diskutera och också ifrågasätta det som händer i Vietnam.
Jag lägger på en dansk vinyl:
Kronstadt från sjuttiotalet.
De slås mod bureaukrater
Mod kulde, sult og nöd
De kamper mod partiet
Og dets revolutionsmodel
For da folket blev befriet
Beholdt det magten selv.

Inga kommentarer: