Svar på Interpellation av Sven-Bertil Persson (Demokratisk Vänster)
Sven-Bertil Persson har i en interpellation till mig (daterad 13 januari 2008!) ställt frågan om hur socialnämnden har konkretiserat fullmäktigemålet att skapa individuellt anpassade, hållbara boendelösningar för de hemlösa i kommunen samt vilken tidsplanen är för detta arbete.
Det framgår bl a av socialtjänstlagens 3 kap 5§ att socialnämndens insatser för den enskilde skall utformas och genomföras tillsammans med honom eller henne och vid behov i samverkan med andra samhällsorgan, organisationer och andra föreningar.
Socialnämnden antog en plan 2007-12-12 för att minska hemlösheten i Lund. Den inventering av hemlösa som gjordes i enlighet med planen visade att hemlöshetsfrågan inte kan lösas genom generella åtgärder utan måste individanpassas.
Därefter har nämnden konkretiserat denna plan i ett antal åtgärder med tidsplan vid sitt sammanträde 20008-10-15
Av åtgärdsplanen framgår bl a att en uppföljning/utvärdering av samtliga stöd boenden skall göras i mars 2009. Av planen framgår även att en utökning av antalet stödboenden kommer att ske under 2009.
Tanken bakom dessa åtgärder är att klarlägga behovet av olika boendeformer.
Målet är som för oss alla att hitta en hållbar boendelösning utifrån våra önskemål och förutsättningar.
Svar på fråga 1
Socialnämnden kommer vid sitt möte 25 mars besluta på vilket sätt fullmäktigemålet om en individuellt anpassad, hållbar boendelösning för hemlösa skall omformuleras till ett lämpligt nämndmål.
Svar på fråga 2
Tidsplanen för att skapa en individuellt anpassad, hållbar boendelösning måste som tidigare angetts individanpassas.
Göran Wallén (Moderata Samlingspartiet)
-----------------------------------------------------------------------
Hemlösa - mitt anförande i kommunfullmäktige
Tack för svaret!
Lite kommentarer till svaret och några följdfrågor:
I december 2007 antog socialnämnden en plan för att minska hemlösheten i kommunen.
I oktober 2008 - 10 månader senare, har man konkretiserat planen i ett antal åtgärder.
Inte någon svindlande hastighet!
I mars i år ska man, som en del i konkretiseringen, göra uppföljning/utvärdering av samtliga stödboenden.
Vad betyder det? Att man ska göra uppföljningen och utvärderingen då eller att det finns en rapport för socialnämnden att ta ställning till?
En utökning av antalet stödboenden.
Den första och enda konkreta åtgärden som redovisas!
Kartlägga behovet av olika boendeformer.
Hur ska den kartläggningen gå till? När beräknas den vara klar?
Inventering av hemlösa – man kom fram till att hemlöshet inte kan lösas med generella åtgärder utan måste individanpassas.
Men är det verkligen så att man behövde en utredning för att komma på detta?
Till svaren på mina frågor:
1. Hur har socialnämnden konkretiserat kommunfullmäktiges mål ”att skapa individuellt anpassade, hållbara boendelösningar för de hemlösa i kommunen”:
Den 25 mars, drygt 9 månader efter fullmäktigemålet för 2009 ska socialnämnden besluta på vilket sätt målet att skapa individuellt anpassade, hållbara boendelösningar för de hemlösa i kommunen ska omformuleras till nämndsmålsnivå.
Men det dokument som tillfördes detta mål i juni i fjol är ju budget för år 2009. Borde man inte kunnat formulera nämndsmål tidigare?
- Vilken tidsplan har socialnämnden antagit för sitt arbete att skapa individuellt anpassade, hållbara boendelösningar för de hemlösa i kommunen”
Tidsplanen för att skapa en individuellt anpassad, hållbar boendelösning måste som tidigare angetts individanpassas – blir svaret Måste tillstå att jag inte förstår det svaret!
Ordförande, jag måste erkänna att jag blev oerhört besviken på svaret.
Jag hade så gärna velat hitta något som visat att nu händer det något radikalt nytt, att det råder samma vilja i socialnämnd och socialförvaltning att vi måste hitta nya lösningar, ett nytt arbetssätt, ett nytt förhållningssätt till denna komplicerade men angelägna fråga som jag trodde låg bakom kommunfullmäktiges enhälligt antagna beslut om målet att skapa individuellt anpassade, hållbara bondelösningar för de hemlösa i kommunen för knappt åtta månader sedan.
Men jag HITTAR ärligt talat INGENTING! Vad hade jag hoppats på?
Kanske ett besked att man nu har tagit kontakt med inte bara LKF utan också andra fastighetsägare för att försöka hitta boendelösningar för de hemlösa som vid inventeringen konstaterats inte hade andra problem än att just vara hemlösa.
Kanske att man gjort en inventering av de som bor på Piletorp för att t ex lägga extra energi på att hitta ett bättre boende för personer som bott där orimligt lång tid. Att fira sin sjuttiårsdag med att ha bott en tiondel av sitt liv på Piletorp, som en man gör i mars borde t ex ge anledning till en särskild insats.
Kanske att man nu bestämt sig för att gå till offensiven mot övrig kommunal förvaltning i syfte att säkerställa att ett antal bostäder ställs till socialnämndens/socialförvaltningens förfogande vid varje nybyggnation.
Kanske att man vågar erkänna att Piletorp är överbefolkat och att Härbärgesfunktionen behöver byggas ut – under 2008 var det fullbelagt drygt 100 nätter under 2008.
Några dagar före jul, som ett exempel, avvisades 6 människor från Härbärget, eftersom det var fullt.
Kanske att man tänker ompröva beslutet att inte köpa in det gamla strandhotellet i Lomma och anpassa det till övergångsbostäder för nu hemlösa.
Kanske att man förskräckts av situationen för hemlösa kvinnor och har bestämt sig för att särskilt lägga energi på göra livet drägligare för de kvinnor som finns bland de hemlösa och som är så oerhört utsatta. Så här beskriver en av dessa kvinnor sin situation, med ett grovt språk som väl beskriver en vidrig situation, jag citerar: ”Jag är så djävla trött på att behöva knulla med olika karlar varje natt för att ha någonstans att sova” slut på citatet.
Denna kvinna kördes för övrigt ut från Piletorp för att tag sedan, liksom en annan kvinna och en man.
Vart tog hon vägen sen??
Åtminstone något av allt detta hade jag hoppats hitta i Göran Walléns svar – men jag hittar ingenting.
Ordförande, jag kan bara konstatera att vi fortfarande har långt kvar innan fullmäktigemålet om att skapa individuellt anpassade, hållbara bondelösningar för de hemlösa i kommunen ens är i närheten att börja förverkligas!
1 kommentar:
När ska våra politiker börja ta bostadsbristen och de oskäligt höga boendekostnaderna i vårt samhälle på allvar? Då konsekvensen av detta leder till att fler och fler människor vräks och hamnar i hemlöshet.
Det borde inte vara några problem att få koncensus att agera mot detta, då alla partier vid förfrågan prioriterar arbetet mot hemlöshet.
Men mot för våra politiker verkar betyda till?
Då de istället för att agera i för samhället så viktiga frågor och tar sitt förtroendeuppdrag gentemot samhället på fullaste allvar, lägger över ansvarsfrågan till hjälplösa social/frivilligarbetare.
Som i hjälplösheten i sin tur känner vanmakt inför mötet med ännu en person som inte har ett tryggt hem att gå till.
Jag tror det är viktigt för allmänheten att få vetskap om, att som social eller frivilligarbetare saknar man de verktyg som behövs för att hjälpa hemlösa människor med deras primära behov. Vilket beror på att varken socialtjänsten eller någon av alla ”hjälp åt hemlösaorganisationer” förfogar över egna trygga hem åt våra hemlösa.
Och då den rådande ordningen är att socialtjänsten har det yttersta ansvaret för utsatta människor i kommunen, så hänvisas därför bostadslösa människor utan egna resurser till socialtjänsten.
De i sin tur lägger sitt hjälplösa ansvar till ännu mer hjälplösa brukar/klient och frivilligorganisationer.
På detta människovidriga sätt omvandlas den bostadslöse från att vara en person som saknar bostad till att vara en "klient" med sociala problem. Problem som passar socialtjänsten och de kategoriboenden som socialtjänsten och frivilligorganisationer förfogar över.
För övrigt ingår det inte heller i socialtjänstens eller övriga organisationers huvudsakliga uppgift att ordna fram bostäder till hemlösa.
Så i och med detta förhållningssätt till våra hemlösa och fattiga har denna ständigt expanderande ”hemlösaindustri” (fattighusen) skapats och åter normaliserats i vårt samhälle.
Så på ett strukturellt plan har man därmed skapat ett socialt problem och samtidigt en arbetsmarknad för redan etablerade av ett bostadspolitiskt problem.
Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
Skicka en kommentar