Gröna stråket längs järnvägen är en direkt förbindelse mellan Lunds innerstad och Höje å. Det utnyttjas av motionärer, vandrare, studenter, skolklasser, cyklister, föräldrar, barn, pensionärer, hundägare och funktionshindrade med rollatorer och andra hjälpmedel. Det är kort sagt viktigt för friluftsliv och folkhälsa.
Detta har vid upprepade tillfällen framhållits av Klostergårdens byalag och flera andra remissinstanser. Inför det närliggande beslutet om matcharenans placering är det viktigt att påminna om stråkets betydelse ur folkhälso- och ekologiperspektiv.
Placeras matcharenan inne på nuvarande idrottsplats, som vi önskar, måste det ske på ett sådant sätt att det gröna stråkets kvaliteter bevaras.
Eventuellt buller från järnvägen kan minimeras med en jordvall och genom återskapande av den vegetation som föröddes vid banverkets kalhygge och genom fällningen av popplarna då byggnaderna i södra delen av Klostergårdens idrottsplats nyligen uppfördes.
Också försörjningen av sporthallen måste arrangeras så att stråkets kvaliteter bevaras.
Trots all åverkan är det fortsatt populärt. Till och med under snöfallet vid niotiden på tisdagsmorgonen passerade flera cyklister, några löpare och ett antal hundägare.
Lika viktig som en grön parkmiljö är för de människor som kommer att bo i de smala höghus som partierna i stadsbyggnadsnämnden fattade beslut om förra veckan, lika viktigt är det gröna stråket för alla slags vandrare både från centrala Lund och från närområdet.
Gunnar Stensson, Klostergårdens byalag
2010-01-28
Gröna stråket och matcharenan av Gunnar Stensson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar