2012-04-26

Skojarna i Igelösa av Gunnar Stensson

SVT-journalisten Katia Eliott avslöjade för en vecka sedan att Stig Steen, professor i thoraxkirurgi vid Lunds universitet, gör reklam för mellanmålet ”Reztart”. Detta kosttillskott innehåller Stig Steens eget ärt- och nyponpulver. Reklamen riktar sig till diabetiker, trots att pulvrets höga sockerinnehåll gör det skadligt för dem. Det påstås vara framtaget som ett resultat av vetenskaplig forskning, men av den forskningen finns inga spår i medicinska tidskrifter.
   När Stig Steen marknadsför kosttillskottet kallas det förstås inte ärt- och nyponpulver utan NGC, Natural Glycemic Control.  Det ingår i multijätten ”Oriflames” produkter. På YouTube ligger mängder av korta inslag där professorn på engelska beskriver hur bra ”Oriflame Wellness Shake” är för att gå ner i vikt, slippa sömnighet och hålla hjärnan skärpt. Enligt reklamen hjälper ”Oriflame Wellness Shake” lungsjuka att gå upp i vikt och överviktiga att gå ner. Ett gammalt gott universalmedel, således, som den gode Stig nog ärvt från sina fäder
   Basen för kommersen i Svenstorp är ”Igelösa Life Science” som till 80 procent ägs av Stig Steen och till 20 procent av baron Nils Gyllenkrok, som upplåtit mark för centret. För att förbättra smaken på pulvret har man rekryterat Kävlinges kändiskock Brian Mårtensson.
   Lite i skymundan ägnar sig Igelösa Life Science också åt diskreta organbyten för företagsledare i lantlig godsmiljö. ”Vi har byggt om en gård till ett stort sjukhus. Det är så science fiction så det är kul”. sa Nils Gyllenkrok till Björn Af Kleen.

Igelösa by ligger under godset Svenstorp. Där äger baron Gyllenkrok alla fastigheter, 143 stycken. En tid bodde Dagens Nyheters och Sydsvenskans förre chefredaktör Jan Wifstrand där. Men han flyttade snart. Anledningen beskrev han med följande ord:
   ”När vi bodde där skedde en policyförändring beträffande hyres- sättningen... Avtal gällde inte som i det gängse affärslivet. Ägaren tog sig friheten att när som helst höja hyran med en tusenlapp eller så... Ibland inspekterade Gyllenkrok sina fastigheter... Han hade för vana att helt enkelt rycka upp dörren och klampa in... Vi var ju inte i beroendeställning så vi röstade med fötterna. Men en gammal anställd som bott på hans mark i 30 år, inte börjar han bråka juridiskt.”
   Igelösa by är inte längre någon by. Bönderna har fördrivits. Där bor i stället folk som Peter Honeth, Lunds universitets förre universitetsdirektör. Han tillhör den kategori som godset premierar: kreativa höginkomsttagare som genom sin närvaro gagnar affärsverksamheten.
   Och de mest lukrativa affärerna bedrivs via ”Igelösa Life Science”, där professor Stig Steen och baron Gyllenkrok tjänar grova pengar på ärt- och nyponpulvret. Samtidigt är Stig Steen kirurg. Jag känner folk som han opererat och som högaktar honom.
   Sådan är kapitalismen, vilket till och med belästa marxister kan ha svårt att fatta.
   Gör gärna ett turistbesök i Svenstorp! Godset var ju bland annat den svenska härens högkvarter under slaget vid Lund. Mats Olsson kommenterar landskapet kring godset: ”En enda stor åker. Jag skulle inte kalla detta kulturlandskap. Snarare landskapsskövling. Landskapet som det ser ut nu är inte historiskt utan skapades framför allt på 1900-talet”

Källor: TV och massmedia samt framför allt Björn Af Kleens utomordentliga ”Jorden de ärvde”.

Inga kommentarer: