2012-08-30

S stöder super-JAS - men är svarslöst när det gäller privat profit i skola och vård av Gunnar Stensson

26 augusti höll Löven sitt sommartal. Huvudpunkten var löftet att avskaffa företagarnas ansvar för löntagarnas andra sjukvecka. Kanske bra för arbetsgivarna och jobben, men knappast vad löntagarna efterfrågar.
   Samma dag publicerade Sifo en opinionsmätning som visar att S minskat med 3,5 procent. V hade ökat med 1,6, tycker jag mig minnas.
   Senare samma dag intervjuades Löven i Agenda. Beträffande privat vinning i vård och skola kom inget besked, trots att många S-väljare kräver ett stopp för den destruktiva girigheten.
   Så kom regeringsbeslutet om storsatsningen på super-JAS. Det militärindustriella komplexet slog till med full kraft för att säkra sin ställning minst 30 år framåt.
Kritiken är massiv, och kommer alls inte bara från vänster. Den är särskilt hård från många försvarsvänner.
   S ställde upp på JAS-affären direkt. Så småningom fick man kalla fötter och krävde mer information om ekonomin. Ett så ödesdigert utspel som detta ställde Juholt aldrig upp på.
   Kanske kan S knipa några borgerliga röster. Men väljarströmmarna till V och MP blir stridare.
   I Jonas Sjöstedt har V en kompetent ledare som både kan hantera det politiska spelet och kanske förhindra det katastrofala beslutet att utveckla super-JAS. Frågan lär återkomma.

Inga kommentarer: