2012-09-13

Skolrötan och köpenickiaden i Staffanstorp av Gunnar Stensson

17 procent av Sveriges 15-åringar har sådana lässvårigheter att de inte når upp till den nivå som krävs för att utvecklas och fungera i samhället, hemmet, skolan och på jobbet. Beträffande läskunnighet ligger Sverige sist i Norden och under genomsnittet i EU.
   Men betygen blir allt högre. Som väntat visar en aktuell undersökning att de skolpengsgiriga friskolorna sätter högre betyg än de kommunala skolorna på de nationella proven, trots likvärdiga prov.
   Klyftan mellan betyg och vetande växer.
Men kommunala skolor kan ruttna snabbare än man tror. Kommunalpolitiker är ofta för okunniga för att ha ansvar för skolan. I Staffanstorp sökte de hjälp hos ”framtidsanalytikern” Troed Troedson som driver företaget ”Paradigmmäklarna”. Och det var en riktig mäklare det!
   SDS rapporterar 11/9 om fyra möten á 40 000 kronor, två föreläsningar á 60 000 kronor, ett seminarium med Barn och ungdomsnämnden á 16 000 kronor och 16 000 för ”framtagning av styrdokument: Framtidens skola”, totalt 202 500 kronor för lite skitsnack.
   Styrdokumentet sågades som bekant längs fotknölarna av Jan Björklund, FP. Han kunde inte göra annat.
   ”Troed Troedson har gjort stor nytta för oss som tankeväckare”, säger Barn och ungdomsnämndens ordförande i Staffanstorp Nino Vidovic, M.
   Framtidanalytikern Troed Troedson säger som svar på frågan om han haft liknande uppdrag i andra kommuner: ”Det är nog lättare att hitta kommuner jag inte haft uppdrag i.”
   Det är kanske det mest oroväckande i hela köpenickiaden.
   Han räknar med att kunna behålla sina arvoden även om inriktningsdokumentet kasserats.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grupptänkandet når hisnande nivåer i barn- och utbildningsnämnden i Staffanstorp. Detta är ett skolexempel på vad inkompetenta bypolitiker kan ställa till med då staten övergett skolan. Statsminister Reinfeldt har sagt att läraryrket är bland det viktigaste i samhället samtidigt som Staffanstorps moderater verkar för ett tydligt kunskaps- och lärarförakt. Föga förvånande har en förvirrad fp-politiker sagt ja till dokumentet. Jag tycker att Staffanstorps skattebetalare ska syna vad som försiggår på kommunhuset och särskilt på barn- och utbildning. Utvecklingsstrateger, konsulter och IT-pedagoger i all ära men kanske finns det bättre sätt att låta barnen och ungdomarna ta del av skattemedlen?