2013-01-24

Krisen är ett faktum – agera eller avgå, Pia Kinhult

I går meddelade 34 av 45 sjuksköterskor på barnintensiven vid SUS i Lund att de säger upp sig i protest mot arbetsgivarens brist på respekt för deras kompetens – de känner sig helt enkelt kränkta. De senaste månaderna har vi sett flera exempel på att personalen på de skånska sjukhusen protesterar öppet mot försämrade arbetsvillkor.

– Nu får det vara nog. Politikerna måste ta sitt ansvar och inte fortsätta med katt och råtta-leken och tro att personalen löser problemen för Pia Kinhult och femklövermajoriteten t.ex. genom att gå ner i lön och jobba mer, anser Vänsterpartiets gruppledare i Region Skåne, Vilmer Andersen. Inser ni inte att sjukhusen befinner sig i en allvarlig kris på grund av orimliga sparbeting och brist på förtroende för ledningen bör du och ansvariga regionrådet för personalfrågor, Katarina Erlingsson, avgå.
   I höstas avslog den borgerliga majoriteten i regionfullmäktige fem konstruktiva förslag från Vänsterpartiet, som handlade om hur man kunde gå till väga för att lösa den allvarliga kris som Skånes Universitetssjukhus befinner sig i. Pia Kinhult och Co. tyckte det var fel att lyfta fram de problem som alla ser – det var bara tidningsankor påstod femklövern.
   – Det var ett totalt felaktigt avslag och situationen har sedan dess förvärrats, anser Vilmer Andersen. Nu ser alla att utvecklingen är inne i en negativ spiral och vi ser inga initiativ från majoritetens sida. Arbetsgruppen för framtidens universitetssjukvård, som Pia Kinhult själv leder, skulle också ta tag i deaktuella problemen, sa man i höstas. Vi har inte sett röken av några förslag och arbetsgruppen fungerar helt enkelt inte, hävdar Vilmer Andersen.
   – När femklövermajoriteten inte ville lyssna på våra förslag om bl.a. att skicka fler resurser till sjukvården, har Vänsterpartiet i stället startat ”Kriskommissionen för den skånska sjukvården” för att lyfta fram berättelser från patienter, anhöriga och personal om hur verkligheten ser ut på våra sjukhus, avslutar Vilmer Andersen.
Läs mer på www.kriskommissionen.se

Inga kommentarer: