2014-10-09

Skolinpektionens dom

Efter Agardhgymnasiets besked om nedläggning, som jag kan beklaga då det såvitt jag vet är en verksamhet som verkar vara bra och heller inte har några vinstkrav på sig, har jag gjort lite research på en del av våra vinstdrivna friskolor. Jag letade i Skolinspektionens bas över tillsynsärenden och hittade då ett helt färskt sådant, daterat 2014-10-06, över Realgymnasiet i Lund.
   Skolinspektionen är väl knappast kända för att ta till överord men det som står på s. 3 "Helhetsbedömning" i den 25 s. långa rapporten är väl det närmaste man kan komma vad det gäller att såga en skolverksamhet jäms med fotknölarna.

Den riktade tillsynen visar att Realgymnasiet i Lund brister på ett antal punkter och att flera av de processer som Skolinspektionen granskar inte fungerar vid skolenheten. Vid tillsynsbesöket präglas verksamheten av konflikter mellan elever, personal och skolledning. Realgymnasiet i Lund har stora personalomsättningar under främst läsåret 2013/14 och detta, samt att skolan inte har lyckas rekrytera behöriga lärare på de korta anställningstider som erbjuds, medför återkommande brister i verksamheten.

Skolenheten erbjuder vid tiden för den riktade tillsynen inte en utbildning som motsvarar författningarnas krav och de brister som Skolinspektionen pekar på i beslutet måste rektorn vid Realgymnasiet därför rätta till.

Läs hela Rapporten här
Pelle Almén, skolpolitiker (s) i Utbildningsnämnden

Inga kommentarer: