2014-12-11

Ur mörkret stiga vi mot ljuset av Gunnar Stensson

När tegelbyggnaden vid Kiliansgatan stod färdig för mer än hundra år sedan tillägnades den nykterhetskämpen Peter Wieselgrens minne.
    Nykterhetsföreningen hyrde ut lokalen till judarna som flyttat in i det område i södra Lund som kallades Nöden inför firandet av Pesach, den judiska påsken. Ett par hundra immigranter samlades, barnen sprang omkring i trappor och korridorer och överallt talade man sitt modersmål jiddisch.
   1968 demonstrerade unga, optimistiska ockupanter på taket för solidaritet och revolution, belägrade av polis, brandkår, media och allmänhet.
   För ett par år sedan flyttade ABF dit, utnämnde huset till Folkets hus och ordnade en enkel samlingssal i källarplanet.
Iklädd grön tröja stod Jonas Sjöstedt där inför ett par hundra garvade och uthålliga aktivister av samtliga kön ur prekariatet, den akademiska lägre medelklassen och pensionärskollektivet och talade om hur Sverigedemokraterna i sin hätska främlingsfientlighet hade svikit arbetslös ungdom, ensamma mödrar, fattigpensionärer, skola, sjuk- och åldringsvård genom att rösta på allianspartiernas budget.
   Han manade till kamp (pengar var det brist på) för demokrati och rättvisa mot marknadsstyre och främlingsfientlighet inför valet den 22 mars 2015, och de närvarande svarade med entusiastiska applåder
   När det började bli kvavt inför frågestundens början öppnades de nedsänkta fönstren och kall luft strömmade in. Enstaka bilar med tända lyktor passerade långsamt på Kiliansgatan. En fotgängare stannade och stirrade ner på oss.                            
   Den fysiska närvaron i en liten möteslokal av många människor beredda att gemensamt stå upp för sina idéer är tidlös och vitaliserande. Det är i sådana rum historia görs, inte på nätet.

Inga kommentarer: