2016-05-19

Om skånska medeltidskyrkor med runda torn av SH

Något som är bra med Lund är att här finns så många möjligheter att lära sig nya saker. Nyttiga saker, men också sådana där lärdomen är sin egen belöning.
   I veckan var jag och lärde mig om medeltidskyrkor med runda torn i Skåne. Jag visste redan vilka de är och har i själva verket tvingat mina barn att lära sig dem i tioårsåldern. Alltså: Blentarp på toppen av Romeleåsen mellan Veberöd och Ystad, Bollerup vid det eleganta slottet/naturbruksgymnasiet borta på Österlen söder om Tomelilla, Hammarlunda i Kävlinge ådal en dryg mil öster om Lund, Hammarlöv på Söderslätt en halvmil norr om Trelleborg. Lätt att komma ihåg: två på B, två på H!
   Det är många som tror att man kan strunta i sådant, men för en vänsterpartist med politiska uppdrag i Skåne är kunskapen näst intill obligatorisk, åtminstone om man sitter i ett regionorgan. Det är nästan lika viktigt som de största arbetsplatserna.  Det blir förhör inför kandidatnomineringen till nästa regionval.
   Men frågan nu var: varför har just dessa runda torn, de och inte de tvåhundra andra skånska medeltidskyrkorna. Jag lyssnade i tisdags på Jes Wienberg, professor i historisk arkeologi, och vi var väl så där trettio vetgiriga.
 

Hammarlunda kyrka
 
Teorierna och förslagen till lösning av rundtornsfenomenet är många. Betingas det t.ex. av byggmaterialet eller funktionen?  Nej, de här kyrkorna ha väldigt lite gemensamt. Ålder? Ja i Hammarlundakyrkan finns det bjälkar som genom trädringarna i virket kan dateras till 1115-1130.  Med det faller en av förklaringarna – det handlar inte om försvarstorn mot vikingar, det här var en lugn period.  Det var naturligtvis klocktorn, men sådana behöver inte vara runda. Byggmaterialet är oftast stenar från åkrarna och de kan lika gärna användas för runda som rektangulära byggnadsverk. Kanske rör det sig om lagerlokaler?
   Hur ser det ut runt omkring oss? Jo på Irland finns det ungefär 90 runda torn vid kyrkor, men de är fristående. I England finns 185 och de är hopbyggda med kyrkorna. I norra Tyskland finns det 15 och de liknar mest våra.
   Hur är det då i Skåne, är det givet med fyra? Nej, det har funnits runda torn på medeltidskyrkorna i Dagstorp, Norrvidinge, Säby och Önnarp, men de är rivna.  T.o.m. i Lund har man hittat ett runt fundament vid en utgrävning vid St. Södergatan.
   Varför har de då runda torn? Ja, så vitt jag förstod så står forskningen frågande. Det är svårt att hitta gemensamma drag och det tyder på att svaret är att man tyckte det var snyggt. Det fanns kanske en modevåg på 1100-talet som sa att det är fint när en kyrka har ett runt torn och så har man plankat vad man har sett i England och Tyskland. Vi får nöja oss med det. Eller har VB:s läsare ett bättre förslag?

Inga kommentarer: