2018-05-24

Kommunstyrelsen: V släpper fram de borgerligas budget
av Ulf N

I tisdags höll kommunstyrelsen sitt budgetsammanträde. Uppgiften var att lämna ett förslag till kommunens budget för 2019 och verksamhetsplan för åren 2019-2021.
   De borgerliga partierna lade som väntat fram ett gemensamt förslag, som också FNL ställde sig bakom. V, SD och Fi hade egna förslag. (Fi har bara har en ersättare i styrelsen och därmed inte rätt att formellt yrka på sitt förslag).
   Vid omröstningen ställdes förslagen i sin helhet mot varandra. Sedan V:s och SD:s förslag fallit i en så kallad kontrapropositionsvotering, dvs omröstning för att sålla fram två förslag i en huvudvotering, stod sålunda i huvudvoteringen MP:s och S:s gemensamma förslag mot Alliansens/FNL:s förslag.

V och SD avstod från att rösta
De borgerligas förslag vann med röstsiffrorna 6 - 5. V och SD avstod från att rösta, vilket alltså möjliggjorde att de borgerligas förslag blir huvudalternativet vid fullmäktiges budgetsammanträde i juni. Varför V föredrog de borgerligas budget framför det rödgröna alternativet är oklart. De borgerligas förslag innehåller t ex inga satsningar på jämställda löner. Det innebär ökad uttaxering av LKF:s hyresgäster i form av kraftigt ökat vinstuttag från bolaget och skattesänkning 2020 (dvs kraftiga nedskärningar).

Luftpastejfinansiering
Möjligen kände V större samhörighet med de borgerligas budget på grund av att både V:s och de borgerligas förslag har ett grundläggande karaktärsdrag gemensamt: båda förslagen har innehåller luftpastejfinansiering Sådan finansiering går i förslagen under den förskönande omskrivningen ”resultatförbättringspost”. För V:s del är beloppet hela 105 miljoner kronor, medan de borgerligas budget är mera moderat (!) och nöjer sig med att hoppas på 40 miljoner. ”Resultatförbättringspost” är alltså inget annat än en förhoppning om att budgetpostens summor på något magiskt sätt ska flyta in till kommunen. Med andra ord: ett trick för att få det se ut som om budgeten går ihop.

Inga kommentarer: