2018-05-24

Om Israels massaker i Gaza

Har lämnat nedanstående fråga till utrikesminister Margot Wallström


2017/18:1314 Israels massaker i Gaza
”Jag dör hellre stående än lever mitt liv på knä!”. Det uttalandet tillskrivs Emilio Zapata när han stod inför exekutionplutonen. Samma uttalande kunde ha gjorts av tiotusentals palestinier i Gaza den 14 maj i år. USA:s flyttning av sin ambassad till Jerusalem var en uppenbar kränkning av det palestinska folket. Både Israel och islamistiska Hamas är medskyldiga till folkets lidande i Gaza. Folket i Gaza resonerade dock som Zapata. Om de inte hade gjort det hade de sannolikt inte lyssnat till Hamas. Den islamistiska Iran stöda Hamass förtryck mot det egna folket särskilt mot kvinnors rättigheter och HBQs rättigheter har gjort orsakat lidande för folket i Gaza.

Demonstranterna möttes av Israel med en kraftfull militär insats med prickskyttar och allehanda moderna stridsmedel.  Mellan 50-60 människor dödades och flera tusen skadades. Kunde inte USA:s militärmakt och underrättelseväsen - som är så avancerat - ha räknat ut att resultatet av USA:s flyttning av ambassaden till Jerusalem skulle bli en katastrof? Det är högst otroligt att man inte förstod det. Men USA:s har fortsatt, alltsedan sedan staten Israels bildande, fortsatt att trampa på det palestinska folkets rättigheter och använt en israeliska staten som ett imperialistiskt brohuvud i Mellanöstern. Nu är Gaza ett koncentrationsläger. Kan man förvänta sig annat än att människor som lever där tänker som Zapata?
Ämnar utrikesministern att vidta särskilda åtgärder för att förmå staten Israel att respektera palestiniernas rättigheter genom att exempelvis kalla in Israels ambassadör till UD för samtal?
Amineh Kakabaveh (V)

Inlämnad: 2018-05-17 Svarsdatum: 2018-05-30 Besvarare: Utrikesminister Margot Wallström (S)

Inga kommentarer: