2019-02-28

Naturreservatet Höje å av Gunnar Stensson

Gör Höjeådalen till ett kommunalt naturreservat! föreslår Miljöpartiets Karin Svensson Smith och Axel Hallberg i en motion.
   På det sättet skulle man kunna stoppa Lunds och Staffanstorps miljökatastrofala planer på att förvandla området kring ån till ett sammanhängande bostadsområde runt Klostergårdens nya station.
   Det finns redan ett sammanhängande, växande bostadsområde med snart 10 000 invånare nära stationen, nämligen Klostergården, med affärscentrum och skola, från höghusen vid Arenan till det alltmer urbaniserade Sankt Lars.
   Väster om järnvägen finns däremot bara det obebodda ödsliga inhägnade Södra företagsområdet och reningsverket som kommer att vara kvar minst tio år till.
   Staffanstorps åkermark söder om ån bör bevaras och Staffanstorps bostadspolitik kan inrikta sig på området runt stationen i Hjärup och inte på Klostergårdsstationen.

Kom till föreläsningen i Klostergårdens bibliotek måndagen den 4 mars klockan 19 om kommunens planer för Höje å och dammarna! Delta sedan i samrådet om den fördjupade översiktsplanen för området som kommer att äga rum, när sommaren närmar sig!
 

 

Den svenska trafiken klarar inte utsläppsmålen.
Klimatkatastrofen går inte att hejda så länge nuvarande tillväxt- och konsumtionspolitik fortsätter. Det begriper alla – ändå fortsätter alla som vanligt. Trafiken klarar inte de nödvändiga utsläppsmålen.
   Häromdagen har vi kunnat läsa om E22-ans utbyggnad genom Lund och E6-ans nya körfält förbi Lomma. Besluten går ut på att göra det bekvämare för den ökande lastbilstrafiken.
   Samtidigt vill man borra sönder och förgifta Österlen för att utvinna grundämnet vanadin, som man försöker inbilla folk skulle lösa klimatkrisen genom en övergång till elbilar.
   Överallt på planeten fortsätter man på samma sätt. Det lokala i Lund och Sverige är globalt.
   Det är just sådana planer som gör katastrofen oundviklig om de genomförs, samtidigt som vi som enskilda ambitiöst sorterar plast från papper. Planerna är slag i ansiktet på våra miljöansträngningar.
   Sydsvenskan nämner inte de missade utsläppsmålen i dagens tidning, trots att det är den viktigaste nyheten.

Inga kommentarer: