2021-02-18

Får dammarna vid Höje å vara kvar? av Gunnar Stensson

 Nu fattar fullmäktige beslutet om Källby reningsverk. Det kan bli avgörande för dammarnas framtid.

   Dammarnas existens är beroende av det ständiga flödet från Källby reningsverk av vatten som genomgått mekanisk, kemisk och biologisk rening. 
   Höje å blir renare när den flyter förbi reningsverket! Det av jordbruk och industrier nedsmutsade åvattnet blir då utspätt av det rena vattnet från reningsverket.
   85 procent av åns föroreningar kommer från samhällen, jordbruk och industrier högre upp i ån. Ur miljösynpunkt borde föroreningarna bekämpas vid källan.
   Man har talat om möjligheten att bevara flödet genom dammarna genom att leda Lunds dagvatten dit. Mot det kan för det första invändas att dagvattnet inte utgör ett jämt flöde. Under en varm torrperiod om sommaren sjunker det till noll. Då förvandlas dammarna till träsk.
   För det andra är dagvattnet från Lunds gator och torg långt ifrån giftfritt. Framför allt innehåller det en mängd avfall från bildäck.
 


 

Dagvattenutsläppet vid Knästorp har ibland färgat stränderna svarta. Kommer det in i dammarna förgiftas växter och fåglar – och utsläppen i Öresund blir mer förorenade.
   Det har påståtts att Källby vattenverk är omodernt för att det inte har teknik för att rena läkemedel.
   Det har inga vattenverk i nuläget. Men en sådan rening kan anläggas inom reningsverkets nuvarande område för en rimlig kostnad.
   Det har sagts att dammarna stinker. Det kan vi som dagligen gått där i decennier konstatera är lögn.
   Men de skulle kanske börja stinka om de gång på gång torrlades. Och fylldes av döda grodor, rutten fisk och förgiftade fåglar.
   Att spola Lunds avloppsvatten genom en tunnel till Sjölunda innebär ett jättelikt och dyrt ingrepp i naturen.
   Att koncentrera reningen till en väldig anläggning i Sjölunda innebär en säkerhetsrisk.
   Dessa – och många fler argument – är överflödiga om Lunds kommunfullmäktig har fattat det riktiga beslutet att bevara och utveckla Källby reningsverk när du läser detta.
   Om inte behövs argumenten i kampen för att riva upp ett destruktivt beslut.
   De kan också vara viktiga om man uppskjuter beslutet i avvaktan på ytterligare utredningar, inte minst om kostnaden.

Inga kommentarer: