2021-05-20

Kampen för natur och åkermark längs Höje å
av Gunnar Stensson

 I dagarna har vi kunnat ta del av två nya utspel om natur och bebyggelse längs Höje å: dels ett förslag från Lunds Tekniska förvaltning om naturreservatet Höjeådalen och dels en ny översiktsplan från Staffanstorp om framtida tätortsbebyggelse vid Höje å.
   Båda innebär framsteg jämfört med tidigare planer, men arbetet för natur och åkrar är långt ifrån klart.
   Vi har synat utspelens innebörd under en vandring genom Höjeådalen, längs fronten mellan utnyttjande och bevarande. 


Stigen genom Klimatskogen bakom Å&R:s industriområde (se notis) är en smal tunnel genom tät grönska. Framför bokarna i det norra lövskogsbrynet lyser blommande körsbärsträd. Marken är vit av smultronblom. Vi fortsätter längs stråket ner mot fågeltornet vid Höje å. Träden här skänktes 2009 av tidigare miljövänner. Bokskogen är gallrad på båda sidor och nya gångstigar in mellan träden håller på att anläggas. Bäcken ner till ån har röjts och fördjupats. Tyvärr har buskarna med krusbär och svarta vinbär också försvunnit. De kan växa upp igen.
   Vid fågeltornet pågår Lundaloppet denna vecka. Med några minuters mellanrum startar löparna längs dammarna mot Värpinge, svänger tillbaka runt den bortersta dammen, fortsätter längs alla dammarna ner till järnvägsbron och sedan över kullen med nyponbuskar tillbaka till målet vid fågeltornet. Löparna kommer, en och en, fulla av entusiasm.

Klimatskogen är Tekniska förvaltningens namn på bokskogen mellan Källby och Värpinge. Den ska bli en mötesplats ”i harmoni med naturen”. Lundaloppet runt dammarna ökar medvetenheten om det nya naturreservatet.
   Planerna på utbyggnad av stadsdelen Källby vid Klostergårdsstationen har bromsats av osäkerheten om Källby reningsverks framtid. Det finns starka skäl att tro att reningsverket blir kvar. En nedläggning dröjer under alla omständigheter minst 10 år. Under tiden kan naturreservatet utvecklas och förankras. Tekniska nämnden har tagit beslut om att skicka ett förslag till naturreservatets utformning på remiss Remisstiden utgår den 31 juli.

Promenaden fortsätter över åbron till Staffanstorpssidan. Kornåkern vid Trolleberg har redan gått i ax. Där planerar Staffanstorp en ”urban by” med 300 nya bostäder nära Värpinge. Men än susar säden.
   Vi följer stigen mot järnvägsbron längs åkrarna. Lyckligtvis har Staffanstorp skrinlagt de tidigare planerna att bygga stad hela åkerslätten mellan Höje å och väg 108.
   Däremot planerar de en stor utbyggnad borta i Hjärup, väster om Jakriborg som vi ser vid horisonten, bortom åkrarna. Utbyggnaden ska kallas Västerstad.
   Mellan ån och stigen där vi går låg en gång Flackarps medeltida by. Där syns spår av odlingar och bostäder. Bönderna odlade inte bara säd utan också fläder, äppleträd och körsbärsträd.

   Tänk om Staffanstorp kunde samverka med Lund och ansluta området närmast ån till naturreservatet!
   Ja, och om de kunde utvidga naturreservatet till att också omfatta Flackarps medeltida kyrkogård!

Vi går under järnvägsbron och fortsätter mot Sankt Lars längs den höga stigen ovanför Höje å. Tre hästar betar i Hästhagen och två vilar i gräset hitom ån. Solen lyser på vattenverket och de höga husen som byggdes för femton år sedan.
   Staffanstorp planerar att bygga ut dagens Flackarp på åkrarna, från Sankt Lars kyrkogård och Flackarps kvarn ner mot ån. Det ska bli en tätort med 700 nya hus och cirka 1500 invånare, ungefär motsvarande en tredjedel av Klostergården.
   Trist, men förhoppningsvis kommer man fortfarande kunna gå längs samma stig som nu i utkanten av den nya tätorten. Om den blir av. Den majestätiska Sankt Lars-parken finns kvar! Dit kan man alltid fly.

Staffanstorps nya översiktsplan innebär alltså att 1000 nya hus ska byggas i Höjeå-området, 300 i Trolleby och 700 i Flackarp. Det är tragiskt och oåterkalleligt, om det sker, men den förra översiktsplanen var ännu mer förödande. Då ville man bygga 4000 nya hus i Höjeå-området.
 


 

Opinionsarbetet för bevarande av åkerjord och natur i Höjeådalen har alltså haft framgångar, men inte nått ända fram. Synpunkter på Staffanstorps nya översiktsplan inskickas före den 14 juni.
Vakthållningen kring åkerjord och natur får aldrig svikta! Allt fler engagerar sig i kampen för Höjeådalen.

Inga kommentarer: