2021-09-16

Gör inte självmål, MFF! av Kerstin Dahlberg och Yvonne Fredriksson

 
Malmö FF och PUMA skriver nytt långtidsav-tal Publicerad 10 maj 2021 i Företag,Nyheter 

MFF, Malmös stolthet vad gäller fotboll. Ett lag som skördar framgångar och deltar i Allsvenskans toppstrid, men också visar framfötterna internationellt i Champions League. Bra skyttar och en duktig målvakt gör att MFF når långt, år efter år. Sportsligt fantastiskt bra.
  Men MFF gör självmål, om inte ofta på fotbollsplanen så moraliskt och etiskt genom att välja Puma som sin sponsor. Det är säkert ändamålsenliga kläder och skor, som sportföretaget förser laget med, men Puma är ifrågasatt och risken finns att det smittar av sig.
   Puma är nämligen även sponsor åt israeliska fotbollsförbundet, IFA, som omfattar lag i de illegala bosättningarna på palestinska Västbanken. Att ha samröre med dessa, enligt internationell rätt olagliga bosättningarna är inte ok, inte fair play. 


Det är mycket väl känt att invånarna i bosättningarna på senare år ägnat sig åt eskalerande våld mot palestinierna, deras egendom och odlingar. Det förekommer ständiga sabotage mot böndernas viktiga näring: olivodlingen. Avloppsvatten från bosättningar släpps orenat ut på palestinska åkrar. Men inte nog med det - det fysiska våldet mot palestinier tilltar från de beväpnade bosättarnas sida.

MFF har givetvis inte direkt del i dessa våldsamheter och övergrepp, men genom att vara beroende av Puma som sponsor kan föreningen inte helt friskriva sig från ansvar. Den dag Puma tar sitt förnuft till fånga och avslutar sitt sponsoravtal med israeliska fotbollsförbundet är allt ok. Till dess är det inte det. Andra internationella klubbar har börjat visa kurage och ta ansvar genom att avstå från samarbete med eller helt avsluta sina avtal med Puma, däribland Qatar sportklubb och fotbollsklubbarna Luton, Chester och Liverpool. MFF valde i stället att i våras förlänga sitt sponsoravtal med Puma i ytterligare några år, trots att föreningen är väl medveten om problematiken.
   Vi skulle helhjärtat vilja visa MFF vårt stöd och önska lycka till såväl i Allsvenskan som i Champions League, men det är tyvärr omöjligt att blunda för föreningens bristande omdöme. Såväl föreningen som supportrar bör ta sig en allvarlig funderare på om de vill fläcka ner sitt rykte med ett tvivelaktigt sponsoravtal.
Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad
Kerstin Dahlberg och Yvonne Fredriksson

Inga kommentarer: