2021-09-16

Riksdagen är igång igen! av Hanna Gunnarsson

Hej allihopa!

Nu har ett nytt arbetsår i riksdagen börjat, riksmötet 2021/2022, det sista på mandatperioden. Öppnandet var lite festligare än förra året, i år med gudstjänst eller ceremoni hos Humanis-terna, men inget stort mingel och ingen konsert på kvällen. Men alla riksdags-ledamöter var på plats i kammaren när statsminis-tern läste upp regerings-förklaringen. Det är ju tyvärr så att det är kungen som öppnar själva riksmötet, vilket såklart är galet, och vi i Vänsterpartiet “protesterar” genom att inte sjunga med i Kungssången.
   Från och med riksmötets öppnande återgår riksdagen till mer normala arbets-former. Alla ledamöter kommer vara på plats och rösta (inte bara 55 som det varit sedan i mars 2020) och utskotten återgår till att ha fysiska möten. Vi är fortfarande lite restriktiva med att ta emot större besöksgrupper, men det känns bra att kunna börja åka på studiebesök igen.

Riksdagen är ju i tjänst hela året och det har varit verksamhet under nästan hela augusti. Pandemin har såklart krävt att socialutskottet har haft kontinuerliga möten (det kommer också ett beslut om förlängning av pandemilagen snart) och vi i försvars- och utrikesutskotten har haft flera möten om läget i Afghanistan, biståndet och evakueringarna. I måndags var det en särskild debatt om just Afghanistan (lyssna här) och en särskild debatt om FNs klimatpanel IPCCs rapport (lyssna här). Det har även varit en partiledardebatt, som såklart alltid är intressant att lyssna på. Detta var Stefan Löfvens sista så han blev avtackad med presenter. Se den här.

På riksdagens hemsida finns också flera seminarier som handlar om rösträttsfirandet och Baltikums 30 års-jubileum. Gå in på www.riksdagen.se och klicka på webb-tv.
Hanna Gunnarsson (v) , Riksdagsledamot, Lund 

Inga kommentarer: