2021-09-30

Politiken och människorna återtar centrum av Marianne Sonnby Borgström


Global klimatmanifestation på Stortorget
Stortorget fylldes i fredags vid lunchtid av ett myller av klimatdemonstranter. Fridays For Futures lokalorganisation stod bakom lundademonstrationen. Representanter för ett otal olika klimat- och miljöorgansationer fanns representerade på torget med olika bokbord och banderoller, exempelvis Extinction Rebellion, Flex for Future, Naturskyddsföreningen, Jordens vänner och Klimatstudenterna. I den nästan postcovida yran vågade sig lundaborna åter ut för att demonstrera tillsammans.


En av klimatorganisationerna på Stortorget_ Flex for Future som representerar anställda på LU

Stortorget fylldes av hundratals klimatengagerade lundabor. I nästan postcovidtider kan det äntligen åter fokuseras på den i nuläget viktigaste politiska frågan, nämligen kampen mot den globala uppvärmningen. Engagerade talare från de olika organisationerna intog talarstolen och de hundratals åhörarna applåderade ivrigt. Mellan talen spelade ett jazzband från Höör. Slutligen samlade de c:a 500 deltagarna ihop sig till ett brokigt och lite trevligt odisciplinerat demonstrationståg som utgick från Stortorget under huvudparollen ”UPROOT THE SYSTEM”.


Demonstrationens huvudparoll            

Under demonstrationen spelade Röda kapellet. Vill du lyssna hur det lät när Röda kapellet spelade till Klimatdemonstrationen så kan du klicka här.
   Samtidigt som vi i Lund demonstrerade på Stortorget samlades klimataktivister i 25 olika städer i Sverige och hundratusentals människor i nittionio länder runt om i världen deltog i klimatmanifestationen. I Berlin talade Greta Thunberg inför 50 000 människor.

Appelltal och spelning av Röda kapellet på Mårtenstorget
På lördagen samlades Röda kapellet åter. Denna gång för att spela mellan olika appelltal som hölls av representanter för Vänsterpartiet och även av kapellets egna medlemmar. Septembersolen strålade över Mårtenstorget och åtskilliga torgbesökare stannade till en stund och lyssnade på appelltalen och musiken.
Vänsterpartiets riksdagsledamot från Lund, Hanna Gunnarsson, höll det första appelltalet, som passande nog handlade om Vänsterpartiets miljöpolitik och hon fokuserade bl.a. på V:s olika förslag till åtgärder för att minska koldioxidutsläppen till atmosfären.


Hanna Gunnarsson framför sitt appelltal framför Röda kapellet

Vänsterpartiet i Lunds ordförande Steingrimur Jonssons talade om Vänsterpartiets bostadspolitik och speciellt om Vänsterpartiets seger i somras då V genom sitt agerande lyckades stoppa regeringens försök att införa av marknadshyror. Ett annat tal handlade om den styrande kvintettens planer på att göra E22:an sexfilig och V:s kamp för att stoppa denna utbyggnad. Efter det första talet spelade orkestern Staten och kapitalet och efter det andra talet spelade orkestern Falsk matematik.
   Martin Stensson, Vänsterpartiets i Lunds ledamot i Vård och omsorgsnämnden, talade om styrets införande av olika besparingsåtgärder inom äldreomsorgen och vilka effekter dessa haft för de äldre. Han redogjorde för Vänsterpartiets kamp för bättre arbetsvillkor för de anställda och V:s strid mot de ständiga försämringarna för vårdtagarna när det gäller deras vardag i form av färre dagcentraler, dyrare hjälpmedel, minskad städning mm. 
   Owe Svensson, basklarinettist i Röda kapellet, talade om miljövänlig kollektivtrafik som exempelvis spårvägen i Lund. Hans tal hade formen av politisk satir och han gjorde en jämförelse mellan Lunds spårvagnslinje och spårvagnslinje nr 1 i sagan Folk och rövare i Kamomilla stad. Ove sjöng också en melodi ur Folk och rövare i Kamomilla stad med en ny för blåsorkestern specialkomponerad text: Här i lilla Lund är det inte alls så dumt att bo. Oves tal kan du läsa i sin helhet genom att klicka här.
   Bertil Egerö, flöjtist i Röda kapellet och aktivt drivande i en organisation för en human flyktingpolitik, talade om regeringens inhumana flyktingpolitik och Sveriges irrationella utvisningar av unga arbetsföra människor. Han pekade speciellt på den resurs som de nyanlända faktiskt utgör för Sverige
   Bengt Hall avslutade med att göra reklam för Röda kapellets julkonsert den 11 december på Magle konserthus där Röda kapellet kommer att spela specialkomponerad spårvägsmusik. På konserten får vi höra mer om spårvägen i Lund och om Lunds nya vänort, Kamomilla stad.
Rapporterat av Marianne Sonnby Borgström



"Staten och kapitalet"

      

För knappt 50 år sedan, år 1972, kom proggbandet Blå tåget med ett dubbelalbum som bland annat innhöll låten "Den ena handen vet vad den andra gör". Texten handlade om hur kapitalismen har nytta av en stark och smidig stat; det vill säga det vidriga samarbetet mellan företagen som hyr ut bostäder och staten som förser hyresgäster som inte klarar av den höga hyran med bostadsbidrag. "Kapitalet höjer hyran och staten bostadsbidragen" sjöng de. Och i refrängen blev det klart: "Sida vid sida tillsammans hjälps dem åt, staten och kapitalet, de sitter i samma båt." Och således kunde man hålla nere lönerna hos arbetande människor.

Omkring 15 år senare tog Ebba grön denna låt, puffade till den rejält och gjorde den till den svenska punkens största nummer: "Staten och kapitalet."

Ja, texten beskrev ett vidrigt samhälle där staten och kapitalet samarbetade.

Det var därför en otrolig upplevelse att se hur man vid regeringsbildandet i januari 2019 hade en punkt i regeringsdeklarationen som handlade precis om denna vidrighet: Man skulle tillåta fri hyressättning i nybyggda bostäder. Klart att det skulle betyda högre hyra. Det är vad bostadsbolagen ville. Men det man inte sa var att staten skulle höja bostadsbidragen. För som hyran är idag så är det många som inte klarar av att betala den

utan bostadsbidrag. Och det skulle bli fler som hamnade i den situationen. För att det inte skulle ske – för att människor skulle kunna bo i de nya lägenheterna – skulle staten höja bostadsbidragen. "Sida vid sida tillsammans hjälps dem åt."

Just nu byggs det mycket nya bostäder i Lund. Väldigt många är hyresrätter. Alla dessa skulle således omfattas av den fria hyressättningen. Hyra som endast bostadsbolagen skulle besluta om.

Men Vänsterpartiet – som släppt fram denna regering – sa mycket klart att här går gränsen. Går regeringen över denna röda linje så har regeringen inte Vänsterpartiets förtroende. Och därmed hade regeringen en majoritet i riksdagen emot sig.

Antagligen trodde inte regeringen på Vänsterpartiets ord. Vänsterpartiet, "sossarnas dörrmatta", skulle aldrig fälla en socialdemokratisk regering. Även om det hade skett tidigare så hade regeringen antagligen glömt februari 1990 när regeringen lade fram en proposition om bland annat lönestopp och strejlkförbud, och gjorde den till en kabinettsfråga och hotade avgå om inte riksdagen röstade för förslaget. Vilket Vänsterpartiet inte gjorde och regeringen avgick. Att det vid den tidpunkt inte fanns något annat regeringsalternativ i riksdagen gjorde att den socialdemokratiska regeringen kunde återinträda nästan oförändrad två veckor senare. Utan propositionen om lönestopp och strejkförbud.

Nu upprepade sig historien. Vänsterpartiet visade att det inte är någons dörrmatta. Vänsterpartiet visade att i frågor som är viktiga för svenska folket så kan man lita på Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet tryckte på den röda knappen vid voteringen i riksdagen om förtroende för regeringen. Vänsterpartiet röstade rött. Vänsterpartiet sa nej!

Sedan vet vi alla hur det blev. Regeringen återinfördes, utan förslaget om fri hyressättning i nybyggda bostäder.

Vänsterpartiet visade att det är ett parti man kan lita på.

Inga kommentarer: