2021-09-09

”Tiden då kommunen kunde planera allt är förbi” av Gunnar Stensson

Marknaden styr, demokratin försvagas. Vinst går före kvalitet. Samhället segregeras. De som tjänar på segregationen är drivande. Vi ser det ske inom vård och omsorg. Och utbildning.
   De styrande i Lunds Utbildningsnämnd och Barn och skolnämnd – Mia Honeth (L), ordförande i Barn och skolnämnden, Mats Horrdin (C), vice ordförande samt Rasmus Törnblom (M) och Hedvig Åkesson (K) i Utbildningsnämnden) - är belåtna med utvecklingen. Nu styr marknaden, inte kommunen.

Vill de styrande i Lund att skolan ska vara en segregationsmotor” frågade Lundaborna Agneta Gulz och Magnus Haake (SDS 6/9).
   Kommunen kan inte planera allt, svarar de borgerliga skolpolitikerna.
   Sakfrågan handlar om en nödvändig utbyggnad av Fäladsskolan och Fäladsgården som politikerna förhalar för att i stället ge utrymme (och skolpengar) till en segregerande privatskola villakvarteren i Annehem.
   De svenska borgerliga partierna genomdrev införandet av samma slags marknadsstyrning av skolan som diktatorn Pinochet med hjälp av grabbarna från Chicago påtvingade Chile på 1970-talet.
   I Chile avskaffades marknadsstyrningen när landet åter blev en demokrati. Sverige blev det enda land i världen som har en marknadsstyrd skola.
   Tiden då demokratin kunde planera skola och vård i Sverige försvann stegvis under de senaste decennierna. Marknaden tog över. Vi har länge sett den svenska skolans förfall. Exemplen är många.

John Bauerskolan startades av Anders Hultin och försattes efter några år i konkurs av samme Anders Hultin, som sedan köpte ut ett antal skolor ur det egna konkursboet och drev dem vidare i bolaget Fria läroverket. 14500 elever förlorade sina skolor och lärarna blev arbetslösa. Kommunerna fick ta över ansvaret.
   Själv tjänade Anders Hultin 9,4 miljoner som aktieutdelning och tog ut 3 miljoner i lön.  Sådant händer då marknaden styr i stället för kommunen.

Hvilan Utbildning har nyligen granskats av Sydsvenskan i tre stora artiklar (”Vi är bara där för att de ska få in pengar”, ”Högsta ledaren pekas ut för rektorsflykten” och ”Stjärnkocken känner sig förd bakom ljuset”).
   De tre artiklarna målar en förfärande bild av hur skolkoncernen Hvilan Utbildning under en rad år svikit elever, lärare och rektorer, samtidigt som den expanderat som friskolekoncern med vinsten som syfte på bekostnad av verksamheten. Typiskt är också hur den har exploaterat folkhögskolan Hvilans goda namn, liksom stjärnkocken Tareq Taylors. Marknadsstyrning leder till falsk reklam och sekretess för att dölja lögnerna.

Annie Lööf är medveten om svensk skolas förfall. Hon vet att svensk skola förstärker utanförskap och utsatthet, att kvalitet och likvärdighet försämras, att skolresultaten har dalat vid en internationell jämförelse, att riskkapitalister har skott sig på skolpengar, att betygsinflationen är utbredd och att missförhållandena i skolan döljs av marknadens sekretess.
   Annie Lööf undviker att nämna förfallets orsak: att vinstintressen styr svensk skola. I stället försöker hon prata bort bristerna genom att föreslå en delreform, betygssättning grundad på de centrala proven.(Se DN debatt 7/9). För henne är vinst och marknadsstyrning detsamma som fritt skolval.  Den majoritet som kritiserar vinstintressena i svensk skola utpekar hon som fiender till det fria skolvalet. Sydsvenskan applåderar i sin huvudledare 8/7.
   Annie Lööf är nyliberal vinstförespråkare och därmed en av de huvudskyldiga för svensk skolas förfall.

Men demokratin kommer åter. Redan för tio år sedan kunde vi ta del av forskaren Laura Hartmans SNS-rapport Konkurrensens konsekven-ser. Vad händer med svensk välfärd?  
   Marknadsstyrningens konsekvenser har bara blivit tydligare, inte minst på grund av pandemin. I Sverige måste den demokratiska makten återställas. Och det handlar om mer.
   Kampen för planetens överlevnad kräver ett globalt demokratiskt ansvarstagande och ett slut på marknadsstyrning, resursslöseri och privat vinstintresse.
   Denna globala kamp mot klimatförrädarna förs lokalt i samhällen jorden runt.
   I Lund gäller kampen just nu försvaret av den demokratiska Fäladsskolan och Fäladsgården mot hotet från den vinstdrivande marknadsskolan.
   Alla kan delta, nu i debatten och slutligen i valet om ett år.

Inga kommentarer: