Stockholm, riksdagshuset
20-21 januari 2007
• Lars Ohly inledde om hur vi behöver både en demokratiska och effektiv organisation av staten och kommunerna. Lika för alla i landet krockar med att kommunen har självstyre. Att kunna utkräva ansvar är en viktig del i ansvarskommitténs arbete.
• Dagens huvudtalare var Hans Andersson som sitter i Ansvarskommittén för oss. Hans redogjorde för kommitténs direktiv, vad som ändrat sig efter vägen och vad slutsatserna nu blir. Medlemskapet i EU är en anledning till att vi måste tänka i regioner. Landstingens problem att klara vårdens utveckling är en annan. Hans är av den uppfattningen att vi behöver ha det offentliga Sverige organiserat mer kraftfullt för att vara en motkraft mot kapitalismen. Ansvarsutredningen landar i att inte föreslå någon ny stor kommunsamman- slagningsreform. Eg finns det inget samband mellan kommunstorlek och ekonomi, och små kommuner är inte lika varann till sin struktur. Däremot ska länsstyrelserna följa de små kommunernas utveckling, och det ska finnas stöd och pengar för att underlätta frivillig sammanslagning. Ansvarskommittén kommer vidare att föreslå att vi bibehåller rättighetslagstiftning som LASS , LSS mm, men är försiktiga med att utveckla mer pga dess höga kostnader. De kommer ev att föreslå en lag om att staten och kommunerna/landstingen/regionerna måste samråda innan staten hittar på uppgifter för kommunerna.
Det som kommer att orsaka rabalder, dvs den regionala indelningen av Sverige: De kommer att föreslå 6-9 regioner som helst var och en ska ha ett universitetssjukhus för kunskapsspridning av vårdens utveckling. De kommer inte att rita kartan, och de kommer inte att ha synpunkter på om nuvarande län delas eller håller ihop. Statens olika verksamheter ska indela sig så att det stämmer med de nya regionerna. Länsstyrelserna avlövas , landshövdingarna försvinner, och vi får direktvalda parlament i regionerna med beskattningsmakt. 1 princip kommer de nya regionerna att likna dagens Skåne och Västra Götaland med tex regional utveckling, och pengar till det, som en viktig uppgift. Kommunerna släpper olika former av tillsynsansvar till staten.
Regioner med 1-2 milj mv, regionsjukhus, universitet en indelning av Sverige, indelas i arbetsmarknadsregioner. Tidsplanen är kort. Det krävs beslut sommaren 2008 för direktvalda regionparlament 2010.
• Eva-Britt Svensson , MEP, och Tommy Jansson , partikansliet, talade om Regionernas Europa som illustration över hur många europeiska länder är regionindelade.
• Åsa Ehinger-Berling, SKL, gjorde en kort sammanfattning av vad Hans sagt, och gav SKL synpunkter. De är nöjda med att det inte blir tvingande kommunsammanslagning. SKL vill inte släppa tillsynen till staten. Utjämningssystemet är nödvändigt men behöver ses över. Eg har vi bra vård i Sverige men vi måste lösa de problem som ändå finns. Staten bör styra sjukvården mer med normer och kunskap och mindre med planer och samordnare. Det är viktigt att Ansvarskommitténs förslag blir av, och att tidspianen håller.
•Vilmer Andersen, Skåne, och Anette Ternstedt, Västra Götaland, pratade om sina respektive regioners uppdrag, och ur det tycker att det fungerar. En i huvudsak positiv bild.
• Bengt Göransson ,fd kulturminister (s) och demokratiutredare, gav sin syn på demokrati. Om att medborgaren inte får bli kund, och att vi inte får bli "butiksföreståndare". Vi ska inte vara så angelägna om att ta många beslut i majoritet, utan tänka efter mer. Valfrihet är inte detsamma som frihet. Underhållande och tänkvärt, men obegripligt nog hade han i princip inget att säga om ansvarskommitténs förslag.
• Bente Nielsen, från SF som är vårt danska systerparti, berättade om den snabba och genomgripande indelningsreform som Danmark gått igenom . Danmark har nu fem regioner och 95 kommuner ( med minst 30.000 my/kommun.) En utredning la fyra förslag. SF gjorde en stor satsning på att engagera partiet och andra i att komma fram till vilket de ville ha, men ett annat förslag vann senare majoritet i Danmark ,och har genomförts emot SFs och Enhedslistans val av reform.
• Under de två dagarnas konferens genomfördes tre grupparbeten med diskussioner om demokrati och hur Vänsterpartiet ska ta ställning. Paritkansliet samlade ihop anteckningar från grupperna.
• Sammanfattningsvis tycker jag så här: Ansvarskommitténs förslag blir ganska bra, bättre än vad jag eg befarat. En anledning är nog att Hans A gjort enjätteinsats, och styrt bort vissa delar som tex att förstatliga vården, lägga ut på privata entreprenörer osv, liksom att vi slipper en stor kommunreform. Aven om vi säger hundra gånger att "kartritandet" inte är det viktiga kommer vi i Värmland att hamna där: Slåss för att få vara själva ,dela oss, eller tillhöra Örebrohållet eller V.a Götalandshållet eller möjligen Dalarna/Gävleborg. Vi har i DS beslutat, mycket odramatiskt, att vi vill höra samman med länen åt Örebrohållet. Men det beslutet gäller bara tills vi tar ett nytt beslut... Ansvarskommitténs slutrapport med förslag kommer 28 februari
Vid anteckningarna, Lena Karlsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar