2007-04-12

Marianne Berg – en kommentar
av Gunnar Sandin

I Sydsvenskans serie intervjuer med skånska riksdagsledamöter hade den 12.4 turen kommit till Marianne Berg (v).
I intervjun redovisar hon sitt engagemang för och arbete med i första hand allmänna kvinnofrågor och i andra hand HBT-frågor. Men jag saknar ett viktigt ämnesområde: skånska frågor? Diskuterades inte de?
Det finns ju många specifikt skånska intressefrågor som behöver en radikal röst i riksdagen och i den allmänna debatten. Där borde Marianne känna ett särskilt ansvar när hon nu är partiets enda representant från den här landsändan. Men av sådana initiativ har vare sej partimedlemmar eller allmänhet sett särskilt mycket hittills. Det är förstås lite orättvist att jämföra med den förra, fyra gånger så stora representationen, men där fanns ledamöter som kunde föra ut både skånska frågor och andra (t.ex. HBT) med större kraft.
Men kanske skulle Marianne behöva starkare uppbackning från sin hemmaplan, från distriktsstyrelse och distriktsexpedition. Vi minns att alla fyra v-ledamöterna från de två förra mandatperioderna (Sten Lundström, Sven-Erik Sjöstrand, Tasso Stafilides och Karin Svensson Smith) menade att de generellt fick svagare stöd från sin distriktsexpedition än v-representanter från andra landsändar. Det var förmodligen en fråga om både attityd och arbetsstil, men landets (numerärt) näst största v-distrikt borde kunna bättre.

Inga kommentarer: