2007-04-12

Vänstern och moralen
av Lars-Anders Jönsson

I VB nr 11 tar signaturen Lucifer upp den kritik som riktas mot vänsterns ställningstagande i utrikespolitiska frågor. Hur kan vänstern t.ex. acceptera att folk som spränger oskyldiga i luften i Palestina och Irak kallas motståndsmän? Ej överraskande undviker Lucifer att förklara och ställer istället motfrågan; Är palestinska och irakiska patrioter onda människor till skillnad från israeliska soldater? Ja inte är det borgerliga liberaler ”som ska undervisa vänstern i politisk moral”, sammanfattar Lucifer.
Vänstern har genom sin mekaniskt antiamerikanska/antivästerländska politik själv försatt sig i en moraliskt omöjlig situation. Vänstern utgår i sin argumentering från principen om ett lands suveränitet oavsett vad som händer i det aktuella landet. I Afghanistan och Irak avsattes regimer som utövade terror mot sitt folk. För ”vänstern” var detta fel. Förmodligen representerar då USA:s och västs frånvaro i Ruanda en bättre politik.
Hemma kämpar vänstern för utvecklad demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet, nedrustning, mm. Ute i världen tar vi ställningstaganden som i praktiken innebär försvar av odemokratiska regimer och rörelser som bygger på religiös fanatism. Att Irak och Afghanistan idag har parlament tillsatta i allmänna val har liten eller ingen betydelse för ”vänstern”.
USA och dess allierade gick in i Irak för att avskaffa en regim som förtryckte stora delar av befolkningen och utgjorde en oberäknelig aktör i den instabila regionen. När Saddams regim störtades kunde den långa FN sanktionen mot Irak och dess befolkning avvecklas. Utvecklingen var hoppingivande. De allierades misstag var att de inte förutsåg hur snabbt etniska och religiösa olikheter kunde exploateras för att skapa konflikter inom landet samt det fanatiska och hänsynslösa våld som skulle komma att användas främst mot de civila i Irak.
Idag terroriseras stora delar av Irak av utländska Al-Qaida och inhemska religiösa fanatiker.
”Vänsterns” motståndsrörelse eller patrioter kämpar vidare. Självmordsbombare attackerar marknadsplatser, arbetssökande och moskeer. Återigen hittas en grupp män avrättade med nackskott.
Men detta tycks Lucifer och ”vänstern” blunda för. Vi inom vänstern har ju i alla fall bättre moral än borgerliga liberaler. USA ut ur Irak. Internationell solidaritet arbetarklassens kampenhet.

Inga kommentarer: