2008-09-04

Skydda Solhällans koloniområde!
av Ulf Nymark

Vid kommunfullmäktiges augustisammanträde, i samband med behandlingen av Mark- och bostadsförsörjningsprogram för de närmaste tre åren, aktualiserade Demokratisk Vänster det förnyade och nu överhängande hotet mot Solhällans koloniområde, ett koloniområde som ligger i västra delen av den triangel som bildas av Fritjofs Väg, Hjalmar Gullbergs Väg och Södra Sandbyvägen.

Öster om koloniområdet finns ett ganska stort stycke idag obebyggd mark, som kan förväntas rymma någonstans mellan 250 och 500 bostäder. Nu håller Byggnadsnämnden på att ta fram ett program för detaljplan för denna markbit. Demokratisk Vänster anser att det är oerhört viktigt att bostadsbyggandet i detta område kommer igång så snart som möjligt, vilket vi framhöll i debatten.* Problemet är att planprogrammet, som ännu inte behandlats av Byggnadsnämnden, förutsätter att det nya bostadsområdet ska motortrafikförsörjas med en väg genom koloniområdet! Endera ska en väg dras över kolonilotterna i sydvästra hörnet, eller – och troligare – ska det dras en väg rakt igenom koloniområdet så att det bildas två koloniområden, avskurna och isolerade från varandra av en bilväg!

Förnekade
De borgerliga försökte i fullmäktige först förneka att det fanns ett sådant förslag, och när Demokratisk Vänster klart visade att ett sådant förslag fanns försökte de vifta bort det med att det bara var ett tjänstemannaförslag. Och visst är det ett tjänstemannaförslag än så länge. Men ett förslag som ligger till grund för planprocessen. Planchefen på Stadsbyggnadskontoret har till yttermera visso meddelat kolonisterna att inga alternativa förslag kommer att utredas.

Borgarna sviker vallöfte?
Efter att ha pressats i debatten tvingades byggnadsnämndens moderate ordförande Göran Brinck motvilligt lova att moderaterna inte skulle gå med på en lösning som gick kolonisternas intressen emot. Vad nu det löftet kan vara värt. I valrörelsen 2006 lovade Brinck för hela borgerlighetens räkning, att inget koloniområde skulle röras. Bara ett år senare svängde moderaterna. Kommunalrådet Tomas Avenborg sa då i en debatt i fullmäktige att ”så få lotter som möjligt” på Solhällan skulle tas i anspråk för vägen.

Alternativ finns
Demokratisk vänster är bestämd motståndare till att koloniområden skövlas och stympas till förmån för byggande av bilvägar. I synnerhet när det som i fallet Solhällan finns tydliga andra alternativ. Det nya bostadsområdet kan mycket väl motortrafikförsörjas via Dalbyvägen eller Södra Sandbyvägen. Anledningen till att dessa alternativ inte bedöms vara aktuella är att det skulle störa den befintliga biltrafiken på dessa vägar!

Hotfull framtid
Vi yrkade därför i fullmäktige att bostäderna på Solhällan ska byggas utan att koloniområdet stympas, skövlas eller splittras. För detta yrkande fick vi stöd från miljöpartiet och vänsterpartiet, medan centern la ner sin röst. Övriga partier, inklusive socialdemokraterna, röstade emot vårt förslag. Solhällekolonisterna går en hotfull framtid till mötes. Men man kanske kan hoppas att det informationsmöte samtliga politiska partier är inbjudna till i slutet av denna månad kan få såväl borgare som socialdemokrater att tänka om.
Ulf Nymark
Demokratisk Vänster

* Sydsvenskans rapport från fullmäktige gav en missvisande bild av våra ställningstaganden till Mark- och bostadsförsörjningsprogrammet. Se även artikel på annan plats i detta nr av VB!


Solhällans koloniområde:
Lämplig plats för vägbygge enligt borgarna?

Inga kommentarer: