2009-01-15

Ehud Olmert: Israel hade inget val
av Gunnar Stensson

Den politiskt korrekta uppfattningen i Sverige är att Hamas startade kriget genom att angripa Israel. Något tiotal Hamas-raketer avfyrades nämligen efter det att vapenvilan hade upphört den 18 december.
Påståendet att Hamas orsakade kriget upprepades dussintals gånger i borgerliga inlägg under riksdagsdebatten den 14 januari.
Någon militär effekt hade raketerna inte. Det var inte heller att förvänta. Under de åtta åren före vapenvilan hade cirka 8000 raketer skickats mot Israel. De kostade enligt den israeliske ambassadören 32 israeler livet. En bråkdel av de palestinier som miste livet under motsvarande tid.
Dessa hemmagjorda raketer med kort räckvidd, obefintlig träffsäkerhet och obetydlig laddning saknar all militär betydelse. Trafiken i Tel Aviv skördar mångdubbelt fler offer.
Nu upprepar radion varje morgon att både Israels bombningar och Hamas raketbeskjutning fortsätter.
Under det snart tre veckor långa kriget har ett tiotal israeler dödats. Av dem har 2 eller 3 dödats av raketerna.

Israels existens hotad?
Premiärminister Ehud Olmert påstår att Hamas raketer hotar Israels existens. Han hävdar att Israel har rätt att försvara sig mot denna dödliga aggression. Han får stöd av president George Bush och Sydsvenskans Per T Ohlsson.
Det är enligt Olmert på grund av rakethotet som Operation Gjutet Bly genomförs. Eftersom raketerna avfyras från ramper i skolor, sjukhus och FN-lokaler har Israel inget annat val än att spränga ihjäl hittills 1100 palestinier, varav mer än 400 barn.
I söndags körde den israeliska armén ut den svenska personalen ur en av svenska kyrkans kliniker och jämnade den med marken. Där fanns visserligen ingen hamas-terrorist men det var ett sätt att indirekt skada Gazaborna och avskräcka humanitära hjälporganisationer.
Operation Gjutet Bly måste fortsätta med konsekvens och fasthet tills Hamas-terroristerna upphör med raketbeskjutningen, säger Olmert.
Situationen påminner om folkmordet på indianerna. ”Barbariska vildar” med pilbågar angrep invaderande nybyggare. Armén drev bort dem till ödsliga territorier där de hölls instängda. När de gjorde uppror utrotades de av US Cavalry. Gjutet bly mot pilbågar. Många israeliska medborgare är aggressiva amerikanska fundamentalister.
Påståendet om det hotade Israel saknar all trovärdighet men tycks fungera, kanske för att Israel kan förlita sig på att ideologiskt låsta personer i total avsaknad av empati upprepar det i press och riksdag.
Vi som kräver att Israels bombningar upphör ska inte heller förhäva oss. Vi styrs av samma absurda propagandabild när vi automatiskt tar avstånd från raketbeskjutningen varje gång vi berättigat kritiserar Israel för att plåga ihjäl och såra tusentals civila med vit fosfor eller splitterbomber med splitter som inte kan upptäckas med röntgen..
Ingen har utbrustit: Kejsaren är ju naken!

Yuval Diskin: ”Hindret mot ett eldupphör är inte raketerna.”
I själva verket tror inte ens Israels militärledning på myten om raketerna. Och hur skulle den kunna tro det? Den består ju av professionella militärer.
Israels planering för kriget började långt innan vapenvilan upphörde.
Redan i september 2007 började Israel strypa tillgången på drivmedel i Gaza. Under de två månader som föregick angreppet minskade man tillgången på diesel så att det kraftverk som förser Gaza med el bara

fick 18 procent av behovet. Redan för tre månader sedan hindrade Israel reservdelar som var nödvändiga för att Gazas elektriska system skulle fungera. De ligger fortfarande i Ashdod-hamnen.
I Egypten pågår förhandlingar om eld upphör mellan Egyptens, Tysklands, Israels och Hamas representanter.
Egyptens och Israels mål är att försegla gränsen mellan Egypten och Gaza så att inga vapen från Iran kan föras in i Gaza. Att också livsviktiga förnödenheter förs in genom tunnlarna till Gazas svältande folk nämns inte.
Hamas representant Muhammed Nazal krävde inledningsvis att alla gränsövergångar till Israel skulle öppnas för att bryta Gazas isolering. Han har nu enligt Nathan Shachar i DN reviderat kravet och nöjer sig med att Israel ”börjar öppna” övergångarna.
Det israeliska kontraspionagets chef Yuval Diskin säger öppet att det centrala hindret mot eld upphör inte är raketbeskjutningen. Vad spelar det för roll att Hamas idag, onsdag, har avfyrat ett tiotal helt verkningslösa raketer?
Fast det är klart, de israeliska partiledarna använder dem i sin propaganda inför valet.
Israels syfte är att fullständigt försegla gränsen mellan Egypten och Gaza och terrorisera befolkningen så att den blir totalt beroende av Israel. Därefter kan Israel dra tillbaka sina trupper.
Än finns det tunnlar kvar. Därför utsätts gränsen sedan flera dagar för massiva bombningar. Stora delar av staden Rafa är förstörda.

En förevändning
Raketbeskjutningen är bara en förevändning. Israel varken kan eller vill förhindra att en eller annan ”Hamas-terrorist” skjuter iväg en primitiv raket. Det utgör inget hot. I stället ger det Israel handlingsfrihet genom att också i framtiden möjliggöra israeliska straffraider.
I verkligheten för Israel ett ”preventivt” krig mot Iran. Det är den rationella förklaringen till våldet. Hamas och palestinierna i Gaza är bara brickor i spelet.
Denna israeliska rationalitet är visserligen paranoid och kommer förmodligen till slut te sig lika orimlig som påståendet att Hamas raketbeskjutning utgör ett reellt hot mot Israel. Men rationella resonemang kan åtminstone diskuteras rationellt.
Nyligen avslöjade New York Times att Israel begärt tillstånd från USA att bomba nukleära anläggningar i Iran. President Bush sa nej för en gångs skull. Däremot inbjöd han Israel att medverka vid hemliga sabotageförsök mot anläggningarna.
Episoden är ytterligare ett bevis på att det är Israel som militär supermakt som utgör det stora hotet mot fred och människor i Mellanöstern. Särskilt oroande är att Israel har tillgång till kärnvapen.

Israels stridsvagnar tränger djupare in i Gaza stad
Kriget trappas nu upp. Israel skickar in stora truppstyrkor i staden Gaza. Tiotusentals palestinier har drivits ut från sina hem. Det största sjukhuset och FNs biståndscentrum står i lågor efter stridsvagnsbeskjutning och bombangrepp. Israels avsikt är att åstadkomma största möjliga skada innan man tvingas till vapenvila.
Om det inte blir vapenvila snart – och risken är stor - kommer vi i nästa nummer av Veckobladet tvingas berätta att ytterligare hundratals kvinnor och barn – som idag är levande - utplånats av den israeliska krigsmaskinen. Redan idag rapporteras antalet döda palestinier ha stigit till 1100.

Inga kommentarer: