2009-01-15

Förslag till ny vision 2025 för Lunds kommun

Rubriken ovan gör naturligtvis att Veckobladet blir intresserat och med stort intresse tar del av vad detta kan vara. Vi citerar ur kommunkontorets skrivelse.
"Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 18 mars 2008 att ge kommundirektören i uppdrag att under hösten genomföra ett framtidsinriktat arbete, det så kallade Framtidsprogrammet, som syftar till att stärka kommunens utvecklings- och handlingskraft, samt att förbättra den kommunala servicen."
Detta uppdrag har nu resulterat i en skrivning som i dagarna skall antas av kommunstyrelsen. Om VB förstått det hela rätt så står centern, folkpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet bakom förvaltningsförslaget, kanske ännu fler.
Detta förslag kan du läsa här.
Mot detta kommer det att ställas ett eget förslag från vänsterpartiet som du kan ta del av här.
Kanske det finns fler förslag? VB vet inte men lovar att publicera om så är fallet.
Visioner om Lund kan vi aldrig få för många av, det kanske t o m finns någon som involverat lundaborna i visionerandet.
Göran Persson

-------------------------------------------------------------------------------

Förslag till ny vision 2025 för Lunds kommun

Inledning
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 18 mars 2008 att ge kommundirektören i uppdrag att under hösten genomföra ett framtidsinriktat arbete, det så kallade Framtidsprogrammet, som syftar till att stärka kommunens utvecklings- och handlingskraft, samt att förbättra den kommunala servicen.

Styrgrupp för arbetet är kommunstyrelsens arbetsutskott. Projekt/arbetsgrupp utgörs av kommunstyrelsens arbetsutskott och förvaltningschefsgruppen.

Under hösten 2008, har styr- och arbetsgrupp genomfört ett antal framtidsinriktade seminarier i syfte att ta fram en ny vision för Lunds kommun, som sträcker sig fram till 2025. Arbetet har också inneburit att ett antal angelägna framtidsområden för Lunds kommun har identifierats.

Vision 2025
Lund- ideernas stad

I mötet mellan ideer och handlingskraft skapasframtidens Lund Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.

Lund har en hållbar utveckling med balanserad tillväxt. Vi är kända för vårt effektiva transportsystem och hushållning med energi och resurser. Här finns livskvalitet medgod hälsa, trivselochfrihet. Lunds stadskärna är levande, lockande och lättillgänglig för alla. Staden och omlandet stödjer varandra i ömsesidig utveckling. Lund är den goda staden - trygg och överblickbar, med en spännande blandning av historia och framtid.

Lund är en attraktiv och självklar mötesplats. Här möts ideer, näringsliv och kultur för att berika varandra. Lund är ett ledande internationellt centrum för forskning, utbildning ochföretagande. Lund är en kreativ miljö, där det är lätt att starta och driva företag. Utbildningenfrånförskola och skola till universitet är världsledande.

I Lund finns naturliga mötesplatser för en levande dialog med delaktighet och påverkan. Servicen är av god kvalitet,

lättillgänglig och flexibel för att passa skiftande behov. Genom ökad samverkan mellan kommunen och andra aktörer i regionen, nationellt och internationellt, skapas förutsättningar för en attraktiv region.

Utvecklingen drivs av allas engagemang och ansvar för Lund. Alla kan stå på scen men också vara publik. Idéernas Lund kännetecknas av öppenhet för nya intryck, kombinerad med humor och glädje. Här får du vara ung lite längre.


Syftet med visionen
Syftet med vision 2025 är att den ska ange färdriktningen för kommunens verksamheter. Den ska kunna användas som underlag för åtgärder och vid prioriteringar och den ska kunna vara ett medel för att kommunicera kommunens inriktning och kärnvärden, både externt och internt.

Visionens roll i Lunds kommuns styrmodell
Lunds kommuns styrmodel1 innehåller en systematik för organisationens arbete med styrning, ledning och lärande. Via vision – fullmäktigemål – nämndsmål - verksamhetsmål skapas en struktur för arbetet. Som en röd tråd genom hela styrmodel1en löper dialogen. För Lunds kommun utgör vision 2025 utgångspunkten för all styrning och ledning och föreslås vara styrande i Lunds styrmodel1, från och med budgetplattform 2010.

Framtidsområden
I samband med att visionen har arbetats fram, identifierades också ett antal framtidsområden. Dessa är;
• Kreativitet och handlingskraft
• Helhet och delaktighet
• Hållbar tillväxt
• Attraktivitet och livskvalitet

Dessa framtidsområden har bedömts som särskilt angelägna att arbeta vidare med för att nå vision 2025 för Lunds kommun. Hur arbetet med dessa framtidsområden ska planeras och organiseras, liksom andra strategi – och genomförandefrågor rörande visionen och kommunens uppdrag, kommer att redovisas i nästa steg i denna process.

-------------------------------------------------------------------------------

Vänstervision för Lund 2020

Ett kreativt Lund – för alla
I Lund har vi förstått att en kommun som vill satsa på ett starkt näringsliv inte ska satsa på företagen utan på människorna. I Lund har vi därför satsat på gemensam välfärd, på utbildning för alla, på fördjupad demokrati och medborgarnas aktiva deltagande, på en miljöpolitik som får saker att hända, på en bred och spännande kulturpolitik, samt på att skapa attraktiva stads- och bostadsmiljöer för alla. Allt detta har givit optimala villkor för människors kreativitet och framtidstro, inte bara för en utvald elit utan för alla lundabor. Därför har Lund en hög och framförallt god och långsiktigt hållbar tillväxt.

I förskolorna är kvalitén hög och barngrupperna små, max 10 i 1–2-årsgrupp, max 15 i 3–5-årsgrupp. Den goda tillgången i kombination med föräldrarnas grundmurade tillit till förskolan gör att Lund i flera år haft bland de högsta födelsetalen i Europa. Även i skolorna är kvalitén i världsklass tack vare satsningar på fler och bättre utbildade lärare. I genomsnitt har vi 11 pedagoger per 100 elever. Ett stort lokalt inflytande på de kommunala skolorna och ett breddat utbud på gymnasieskolan har gjort att det inte längre finns någon efterfrågan för friskolor, vilket bidrar till att elever med olika bakgrund verkligen blandas och möts. Lund satsar även stort på vuxenutbildningen vilket möjliggör ett livslångt lärande med fler chanser att utbilda sig för dem som vill.

För barn- och ungdomar finns ett brett fritidsutbud genom såväl öppen fritidsverksamhet som föreningar med generöst stöd. Tack vare offensiva insatser inom socialtjänsten och inom folkhälsoarbetet minskar antalet människor med sociala problem. Många föräldrar genomgår olika former av föräldrautbildning. Konsumtionen av alkohol och droger är på väg neråt. Vården och omsorgen för de äldre och för de funktionshindrade är av hög kvalitet och ges i varierade former som styrs av brukarnas önskemål och behov. För dem som behöver hjälp i vardagen och känner sig otrygga har trygghetsboendena gett nya möjligheter: att bo kvar hemma är en rättighet – inte ett tvång. Privata vinstintressen hålls utanför vården och omsorgen.

Genom ett ökat bostadsbyggande, där hyresrätter prioriteras och kostnaderna medvetet pressas, och tack vare en fungerande kommunal bostadsförmedling kan var och en få en bostad. Lund är en stad utan hemlösa. I alla bostadsområdena strävar kommunen dels efter att skapa blandning mellan olika lägenhetsstorlekar och upplåtelseformer, dels att integrera boende, arbetsplatser och handel för att skapa levande stadsdelar och byar.

Ett rättvist och solidariskt Lund
Inom Lunds kommun finns inte längre några osakliga löneskillnader. Lön efter kön är ett minne blott. Även regionen jämställer sina löner. Privata arbetsgivare känner pressen att gå samma väg.
Från förskolan och genom hela utbildningssystemet motverkas traditionella könsroller och manlig överordning genom ambitiösa satsningar på genuspedagogik. Lund har inte längre en könsuppdelad arbetsmarknad. I alla politiska organ är kvinnorna minst 50 procent.

Kommunen finansierar medvetet sin verksamhet på ett sätt som bidrar till ökad jämlikhet mellan olika grupper av lundabor. Skattefinansieringen har därför ökat på avgiftsfinansieringens bekostnad och där taxor och avgifter fortfarande används är de utformade så att även de bidrar till ökad jämlikhet. Bland kommunens anställda minskar löneklyftorna.

Lund präglas av mångfald och tolerans. Alla former av rasism bekämpas kompromisslöst.

Ingen diskrimineras på grund av sitt ursprung eller sitt namn, sin religion eller sin klädsel. Alla har samma chans till arbeten de är utbildade för oavsett sin bakgrund. Lund har ett generöst och ambitiöst flyktingmottagande. Kommunen verkar i samarbete med universitetet, studieförbunden m fl för att sprida kunskaper om internationella förhållanden och människors levnadsvillkor i olika delar av världen. Kommunen uppmuntrar praktiskt solidaritetsarbete med människor i andra länder. Bilismen i Lund minskar. Tack vare de utbyggda gång- och cykellederna som är säkra och enkla att använda är det alltfler barn och vuxna som går och cyklar till skola, arbete och fritidsaktiviteter, vilket påverkat folkhälsan positivt. Även kollektivtrafiken har byggts ut och är numera gratis att utnyttja. Kollektivtrafiken blir mer och mer spårbunden. Simrishamnsbanan har inte bara knutit ihop Malmö och Staffanstorp med Dalby, den har också skapat snabba förbindelser till Veberöd och vidare ut mot Österlen. Numera finns snabbspårväg från Lunds centrum till Brunnshög och Dalby, och de första skenorna mot Södra Sandby har precis lagts.

En princip i all stadsplanering är att man i staden och byarna alltid ska vara inom gångavstånd för spårburen kollektivtrafik. Externa köpcentra är nerlagda till förmån för handel i bostadsområden och centrum.

En annan grundläggande princip är att slå vakt om stadens grönska och anlägga nya grönområden så att grönskans andel inte minskar när staden byggs ut. I all kommunal planering tillämpas den så kallade balanseringsprincipen, som innebär att om förändringar som påverkar miljön negativt ska kompenseras fullt ut. Kommunen lägger stor vikt vid miljöhänsyn i all upphandling och i all verksamhet. Lunds Energi satsar stort på förnyelsebar energi samtidigt som ny teknik och smarta lösningar gör att energiförbrukningen minskar. Även regionen tar stor miljöhänsyn vilket sätter press på privata företag. Satsningar på miljöteknik bidrar till att utveckla Lunds näringsliv och ger många nya arbetstillfällen.

Ett demokratiskt Lund
I Lund kompletteras den representativa demokratin med deltagardemokratiska former som medborgarstämmor, lokala folkomröstningar och medborgarförslag. I staden och byarna finns naturliga mötesplatser för formella och informella möten och diskussioner såväl inomhus som utomhus.

Politiker har nära kontakt med de verksamheter de är satta att styra över. Brukarnas åsikter tillvaratas i verksamheterna. Även regionens verksamheter håller på att demokratiseras. Personalens stora inflytande på sina arbetsplatser gör kommun och region till attraktiva arbetsgivare vilket sätter press på den privata sektorn.

Idéernas och kulturens Lund
Lund är tack vare universitetet inte bara centrum för högre utbildning och forskning utan också för spännande debatter inom alla vetenskapliga områden, inte minst inom den kritiska samhällsvetenskapens. Dessa debatter intresserar lundabor utanför universitetet i större utsträckning en tidigare. Till detta bidrar en samverkan mellan kommunen, universitetet, lokalt föreningsliv och studieförbunden.

Tack vare satsningarna inför och under kulturhuvudstadsåret har Lund nu ett mer blomstrande kulturliv än någonsin där kulturen verkligen når ut till lundaborna i staden och i byarna, på arbetsplatser och i bostadsområden. Till detta bidrar inte minst kulturskolan som är gratis och öppen för alla.

Inga kommentarer: