2009-01-15

Om LKFs planerade bostadsbyggande
av Sven-Bertil Persson & Ulf Nymark

Interpellation ställd till LKF:s ordförande Lars Bergwall

I en interpellation, ställd till byggnadsnämndens ordförande vid fullmäktiges december-sammanträde i fjol uttryckte vi vår oro över den sjunkande bostadsproduktionen i Lunds kommun. I debatten kunde vi med stöd av uppgifter från Tekniska förvaltningens Mark- och exploateringsenhet påvisa att antalet färdigställda lägenheter under år 2008 minskat med 53 procent jämfört med år 2006. Antalet påbörjade lägenheter under år 2008 var cirka 60 procent lägre än planerat i Mark- och bostadsförsörjningsprogrammet (MBP). Prognosen i december för antalet byggstarter för lägenheter år 2009 låg på en nivå cirka 30 procent under den i MBP.

Hårdast drabbat, även relativt sett, av det kraftigt nedskurna bostadsbyggandet är bostäder med hyresrätt. Andelen hyresrätter av det totala bostadsbyggandet var år 2006 64 procent, för att år 2008 ha sjunkit till 36 procent. Prognosen (dec. 2008) för andelen påbörjade hyresrätter 2009 var ynka 17 procent! Allt detta enligt uppgifterna från Mark- och exploateringsenheten.

I debatten undrade vi, liksom delar av den övriga oppositionen, vilka planer den borgerliga majoriteten hade för att få fart på bostadsbyggandet. Bland annat efterlystes hur majoriteten tänkte nyttja kommunens eget bostadsföretag, LKF, för att åter få fart på bostadsbyggandet.

Du hävdade då att LKF redan agerat för att öka sitt bostadsbyggande för de kommande
åren. Du uppgav att för år 2009 planerar LKF 258 lägenheter och för 2010 planeras 352 lägenheter.

Enligt uppgifter (2009-01-14) från LKFs marknadsavdelning ser LKFs planering för bostadsbyggandet helt annorlunda ut.
För år 2009 planerar LKF påbörja 35 (!) lägenheter, och för år 2010 222 lägenheter.* För fullmäktige uppger du sålunda hela 223 fler lägenheter än den verkliga planeringen för år 2009, och för nästföljande år 130 fler lägenheter än planeringen.

Det är sålunda, milt uttryckt, en betydande differens mellan de uppgifter du lämnade till fullmäktige i december och den faktiska planeringen för LKFs bostadsbyggande.

Vi vill med anledning av detta ställa följande frågor till dig:

Hur förklarar du det stora gapet mellan de uppgifter du lämnat till fullmäktige om LKFs planerade bostadsbyggande och den reellt existerande planeringen? Ämnar du verka för att LKF ska öka sitt bostadsbyggande de kommande åren i förhållande till idag gällande planeringsnivå?
Sven-Bertil Persson
Ulf Nymark
Demokratisk Vänster

* De siffror vi fått från LKFs marknadsavdelning inkluderar inte äldreboenden. Enligt MBP planeras inga LKF-byggda äldreboenden med byggstart 2009. För år 2010 har vi till LKFs uppgivna byggstarter, 162 lägenheter, lagt till 60 äldreboenden i enlighet med MBP, varför slutsumman blir 222 lägenheter för LKF detta år.

Inga kommentarer: