2009-11-26

Fyrpartiförslag: Tak över huvudet är inte nog

Inför principen Bostad först i arbetet mot hemlösheten

De senaste årtiondena har antalet hemlösa ökat i Lund och i Sverige. Lund har, liksom de flesta andra kommuner, försökt lösa boendeproblem för hemlösa genom så kallade boende­trappor, som innebär att den enskilde genom olika steg kvalificerar sig för ett eget boende. Den väg som anvisas går, grovt uttryckt, från härbärge, till någon form av stödboende, via andrahandskontrakt i socialförvaltningens lägenhet, till förstahandskontrakt.

Det är dags att erkänna att denna boendetrappa inte fungerar. Flertalet hemlösa cirkulerar mellan olika stödboenden och når aldrig fram till ett eget boende. Stegen är för många till ett eget reguljärt boende och väntetiden för lång . Samtidigt visar all forskning att ett eget hem är det fundament – den trygghet – som är förutsättningen för att annan social problematik ska kunna lösas för den enskilde. En rad studier från andra länder har också visat att principen Bostad först (Housing First) gett positiva resultat (se t.ex. socialhögskolans hemsida)

Att införa principen Bostad först är emellertid ingen enkel sak. Flera av de verktyg som samhället tidigare förfogade över för att genomföra en social bostadspolitik har idag försvunnit. Problemen ska dock inte överdrivas – finns den politiska viljan så skapas också de resurser som krävs för att genomdriva den.

Detta är en allt för komplex fråga för att kunna lösas av socialförvaltningen på egen hand. Förutom sociala stödfunktioner handlar det framförallt om att få fram lägenheter. Därför bör en professionell projektgrupp med egna resurser starta arbetet och utarbeta metoder och former för införande av principen Bostad först i Lund. Lämplig styrgrupp för en sådan projektgrupp kan vara kommunstyrelsens arbetsutskott.

Projektformen är lämplig under en införandefas. Därefter bör arbetet mot hemlöshet återgå i den ordinarie kommunala organisationen. Socialhögskolan vid Lunds universitet är intresserade av att följa och utvärdera kommunala försök i denna riktning. Projektgruppen bör samarbeta med socialhögskolan för att ta del av forskningen inom området, och samtidigt låta forskare utvärdera projektet.

Vi föreslår:
att kommunstyrelsen tillsätter en projektgrupp med uppgift att i ett sammanhållet program utarbeta metoder och former för införande av principen Bostad först i arbetet mot hemlösheten i Lund
Eleni Rezaii, Socialdemokraterna
Yngve Petersson, Miljöpartiet
Mats Olsson, Vänsterpartiet
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster

1 kommentar:

Rolf Nilsson sa...

Ett tryggt hem är det vi värdesätter högre än allt annat, utifrån den fråga jag tidigare ställde till åhörarna innan jag skulle hålla föredrag om hemlöshet. Och då jag idag efter över 20 år som hemlös narkoman i Stockholm skrivit på ett förstahands kontrakt till en lägenhet, är jag efter fyra år fortfarande kvar och mår bra i och av den. Utifrån en mening du skrivit om att tillsätta en projektgrupp för utformning av metoder för tanken med "housing first". Det blir enligt mig en i sak onödig arbetsuppgift, då metoder genom tid alltid handlat om att med en generell tanke hjälpa individer. Detta är ofta anledningen till att människor inte orkar med myndigheter eller andra organisationer. Dessa blir oftast skrivna av och därmed för människor med helt andra förutsättningar. Du skrev att införa principen "Bostad först" är ingen enkel sak. Dessa ord är som taget ur en "problemorienterares" handbok, för du menar väl inte att du tror någon kan presentera en metod att lösa problem vi överhuvudtaget inte vet om de kommer eller inte. Om vi nu anser att våra över nio miljoner av vår övriga befolkning, som inte är hemlösa i vårt land, behöver ett tryggt hem, ett privatliv, en vid behov fungerande vård (omsorg) och en inkomst för ett någorlunda fungerande liv.
Varför ser vi då inte att hemlösa människor har samma grundläggande behov?
Utifrån det trygga hemmet kan vi sedan omformulera socialtjäntens och frivilligoprganisationernas uppdrag att handla om; att ge det stöd och den hjälp som krävs att behålla hemmet för de som vill och behöver det. Då har vi nog löst det mesta av en annars så "komplex" och probleminfekterad fråga.