2009-11-19

Snabbintervju med Lennart Värmby av Gr

"Maud Olofsson har skjutit sig i båda fötterna”
Det har handlat mycket om Vattenfall på sistone så vi ringde upp vänsterns ledande energiexpert, Lennart Värmby i Växjö, som bland annat är nationell vindkraftsamordnare.
– Vad tycker du om regeringens och Maud Olofssons hantering av Vattenfallfallet?
– Hon har skjutit sej i båda fötterna genom att svänga hit och dit. Hon har inte lyckats hantera situationen. Men visst, hon har en knepig sits. Hon ansvarar för alliansens energipolitik men måste ta hänsyn till surdegar i sitt eget parti som är skeptiska till kärnkraft och annat.
– Och du själv har inte ändrat inställning om kärnkraften?
– Nej. Inte minst av ekonomiska skäl. Se på Finland och deras nya reaktor som har blivit både starkt försenad och starkt fördyrad. Och vad händer i det nordiska nätet när en sån bjässe måste snabbstoppas, räcker reservkraften till?
– Förutom på kärnkraft satsar ju Vattenfall på att lagra koldioxid i marken. Tror du på det projektet?
– Tekniskt är det nog möjligt, även om vi inte känner den långsiktiga risken för läckage, men ekonomiskt? Risken är att projektet dränerar resurser som behövs till den förnybara energin.
– Är det fel av Vattenfall att vilja sälja sitt elnät.
– Kommeriellt är det det dummaste man kan göra, att sälja ett monopol. Jag förstår argumentet att det vore bra med mer lokal styrning av nätet, men där föreslog jag själv för längesen en lösning med lokala styrelser med lokal makt.
– Och hur går det för vindkraften?
– Bra. Inte samma hausse som för något år sen vilket är sunt. Och nu ska ett företag i Uddevalla bakom vilket det står kinesiskt kapital bygga vindkraftverk.
– Men motståndet mot tekniken?
– Det har lugnat sej generellt men blivit bättre organiserat. Man kallar sej Svenskt landskapsskydd och skriver insändare där man bland annat påstår att infraljud från verken driver folk till självmord. Vi lär få höra av dom i nästa valrörelse.

Inga kommentarer: