2010-02-25

Sluta fjäska – bli republikan! av Bengt Hall

Vad tröttsamt med alla ideligen upprepade reklamsnuttar för kommande TV-program mellan programmen. Och det är ju bara vissa program som tycks vara värda att lyftas fram. Kanske är det de mest töntiga programmen som behöver skjuts på vägen? T ex Melodifestivalen och serien om det kungliga bröllopet. Sistnämnda programserie startar för övrigt den 8 mars. På internationella kvinnodagen. Det känns som ett hån och jag undrar om Sveriges Radio medvetet bestämt sig för att utmana de som firar kvinnosolidaritetens dag? Och ju mer vi närmar oss bröllopsdagen i juni ju mer av tramsiga reportage om prinsessan och kungadömets alla tjusigheter.
Därför är det viktigt med moteld. Gå med i republikanska föreningen och markera ditt missnöje med nuvarande ordning. Ned med monarkin! Sedan några dagar är jag medlem och jag tänkte unna läsarna hälsningen från föreningens ordförande Peter Althin, tillika riksdagsledamot för kristdemokraterna:
”I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppkommit en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk.” (Vilhelm Moberg, ”Därför är jag republikan” 1955.)
Dessa ord kunde lika gärna vara skrivna år 2010. Dagligen bombarderas vi av inställsamma reportage och nonsensnyheter om kungligheterna i svensk media. Till detta kommer den bedrövliga samling oppurtunister – inom näringsliv, kultur och politik – som frotterar sig och fjäskar för att få sola sig i ”kungaglansen”.
Monarkin är en diktatorisk kvarleva av det ojämlika samhälle Sverige en gång var. Hundra års kamp för demokrati och mänskliga rättigheter har omdanat Sverige i grunden, men ett avgörande steg återstår än. Den yttersta symbolen för det gamla överhetssamhället och förtrycket – kungahuset – måste bort!
Republikanska föreningen behövs i detta oerhört viktiga arbete. Vi behöver därför bli fler medlemmar och stärka föreningen. Jag önskar innerligt att Du vill fortsätta att stödja föreningen genom att betala in medlemsavgift. Vi behöver dig i den republikanska kampen! Föreningen är en partipolitiskt obunden förening med uppemot 5000 medlemmar som verkar för införande av republik på demokratisk väg. Vår enda fråga och vårt enda mål är ett slutgiltigt avskaffande av monarkin och införande av republikanskt statsskick!
Grunden för en demokrati är att alla de offentliga uppdragen tillsätts genom val och är öppna för alla medborgare – oavsett börd och ursprung. Det målet uppnås först när Sverige övergår till republik!”
Hur blir man medlem? Jo, t ex genom att gå in på föreningens hemsida www.repf.se och fyll i formuläret.

Inga kommentarer: